GSP, autobus, gradski prevoz, dan, radni dan, pun autobus, maske, maska, epidemiološke mere, korona, koronavirus,
Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zaposleni u Gradskom saobraćajnom preduzeću protestovali su danas u Pionirskom parku zbog toga što su nezadovljni platama, radnim vremenom i kolektivnim ugovorom.

Vozač Filip Brčić je rekao da je osnovna plata, bez dodataka, 36.000 dinara i naveo da su zaposleni u GSP dobili „mala, beznačajna povećanja“ koja nisu dovoljna za normalan život.

Podsetio je da je pre sedam ili osam godina radno vreme vozača povećano na osam sati i da su dobili obećanje da će zbog toga imati dva slobodna dana nedeljno, a da danas imaju samo jedan slobodan dan i rade osam sati.

Naveo je da mnogo vozača u GSP ne može da prođe lekarski pregled zbog zdravstvenih problema i upitao da li neko treba da umre za volanom da bi nadležni zaključili da se takve stvari „dešavaju“.

Brčić je rekao da probleme zaposlenih mogu da reše rukovodstvo GSP i reprezentativni sindikati, „koji nisu pokazali želju da nešto promene“.

Vozač Sima Šarik je rekao da sa toplim obrokom vozači ne mogu da zarade više od 65.000 dinara, a da su navodi o platama od 85.000 ili 90.000 dinara „mazanje očiju“.

Naveo je da direktor pogona u GSP ima 155.000 dinara platu, a da vozač noćnih linija ima toliku platu, „ali sa kartama, a bez karata 105.000 dinara“.

Dodao je da bi vozači na noćnim autobuskim linijama trebalo da imaju 160.000 dinara, a da bi vozači na dnevnim linijama bili zadovoljni i sa 100.000 dinara.

Istakao je da sindikati „iskamče“ novac od Grada za povećanje plata, ali da zaposleni to povećanje ne vide i zaključio da se na protestu nisu pojavili „oni koji su siti“, odnosno predstavnici dva reprezentativna sindikata koji su „u banjama i otišli more“.

Zaposleni u GSP najavili su novi protest za sedam dana ukoliko im se uslovi rada ne poboljšaju.

Bonus video: Pijani gsp autobus 89 se vozi NBGom


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare