Galenika Promo
Galenika Promo

U toku je peti dan štrajka radnika Galenike ad , koji istrajno i čvrsto, istim intezitetom kao i prvog dana, istrajavaju u pravednoj borbi za dostojanstvene zarade. Štrajk je organizovan u skladu sa Zakonom, organizator je sindikat Nezavisnost Galenika ad.

I dalje sve mašine u najvećem pogonu ne rade, proizvodnja je zaustavljena. Štrajkuje oko 250 radnika iz proizvodnje i pratećih službi u sve tri smene.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

„Dobijamo podršku i od kolega koji nisu u štrajku, kao što imamo i štrajkače članove drugog sindikata, koji nije u štrajku. Štrajkački odbor je u redovnoj komunikaciji sa kolegama iz svih celina i informiše ih redovno o toku pregovora sa menadžmentom i konsultuje radnike o narednim nastupima u pregovorima“, kažu zaposleni.

Pregovori sa menadžmentom se vode poslednjih par dana intezivno i razmatra se poslednja ponuda koju je poslodavac izneo kao moguće rešenje.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Taj predlog bi predvideo dvokratnu isplatu: prva fiksna isplata u iznosu od 10.000 dinara najkasnije do kraja maja i druga verovatno u decembru, ali uslovljena ispunjenjem plana proizvodnje.

Zaposleni iz svih celina su odbili ovaj predlog jer nije adekvatan, precizan i nije u skladu sa štrajkačkim zahtevom.

Pročitajte još:

„Novčani iznos koji nude u prvoj isplati u iznosu od 10.000 din je zanemarljiv, a isplata drugog dela je uslovljena procentima ispunjenosti plana proizvodnje na koji zaposleni nemaju puni uticaj, a prvenstveno zavisi od organizacije posla, nabavke sirovina i pakovnog materijala, tehnoloških procesa, dakle od poslovodstva. U ponudi poslodavca se obrađuje godišnji bonus, inače već predviđenom u nekom obliku u Kolektivnom ugovoru, a ne o povećanju zarada, što jeste štrajkački zahtev. Mi pregovaramo o godišnjem povećanju zarada, što je definisano Kolektivnim ugovorom“, kažu oni.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

O svemu navedenom su se izjasnili štrajkači po celinama i zahtevali su da se ovakva opcija odbaci i da se insistira na zahtevu iz odluke o štrajku: Da se svim zaposlenima u kompaniji podigne zarada za koeficijent 2, što bi značilo da se ona uveća svim zaposlenima linearno za iznos od oko 10% od prosečne zarade u Galenici ad.

Odluku štrajkača su predstavnici Štrajkačkog odbora danas izneli poslodavcu na sastanku u 11 sati.

„Takođe smo izneli da će od nedelje štrajk verovatno biti organizovan i u različitim modelima, a u skladu sa Zakonom. Naveli smo im i to da kada poslodavac postigne Sporazum sa štrajkačima, mašine će se upaliti za 10 minuta“.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Sastanak je trajao pet minuta.

Obe strane su se povukle i čeka se odgovor poslodavca. Štrajk traje do ispunjenja štrajkačkog zahteva.

***

BONUS VIDEO: Požar u naselju Galenika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare