Radnici Džinsija protestuju ispred fabrike Foto:N1

Hiljade radnika dobija otkaze u mestima na jugu Srbije, gase se fabrike koje su dovođene kao veliki investitori i koje su dobile velike subvencije i pomoć od države, a iza njih ostaju samo dugovi.

Tekstilna fabrika „Džinsi“ iz Turske nedavno je, praktično preko noći, bez posla ostavila oko 700 radnika, što je samo još jedan u nizu događaja u kojima se dešava masovno otpuštanje radnika na jugu Srbije, piše Danas.

Radnici Džinsija iz Leskovca, koji su otpušteni putem SMS poruka, protestovali su danas ispred svoje fabrike. Oni su zahtevali da im se obrati neko iz uprave, kao i da im se isplate plate i putni troškovi.

Jedan od radnika ove fabrike Stefan Jovanović potvrdio je za Danas da im se, sem SMS poruke koju su dobili, niko iz uprave nije obratio.

On objašnjava da nisu ni obavešteni o otkazu, već da su još uvek u radnom odnosu, ali da su na „kolektivnom odmoru“.

Takođe, on navodi da im se nije obratio ni gradonačelnik Leskovca, kao ni niko od zvaničnika koji ovih dana razmatraju njegovu i sudbinu njegovih kolega.

Drugi radnik ove fabrike za Danas kaže da će oni sutra zakazati protest ispred Skupštine Leskovca, koji će najverovatnije biti u ponedeljak.

„Mi nismo zadovoljni onim što oni nama sada nude i to nije rešenje. Oni samo gledaju da nas otkače. Mi u te druge firme koje nude možemo uvek kao pojedinci da se zaposlimo“, navodi on.

PROČITAJTE JOŠ

Ispred Skupštine će, kako je dodao, biti glavni protest radnika ove fabrike.

On nije siguran koliko ljudi će biti na tom protestu, ali nada se da će bar 100 radnika doći.

Podsećamo, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kazao je da je on lično ranije predosetio da će turska tekstilna fabrika „Džinsi“ otići iz Leskovca, te da su zbog toga preduzete preventivne mere te da je jedna italijanska kompanija zainteresovana da preuzme deo radnika.

Reč je o firmi „Aunde“ koja proizvodi navlake za automobilska sedišta. Takođe, kako je Cvetanović dodao, i firma „Autostop“ koja se takođe bavi izradom patosnica i presvlaka, zainteresovana je da primi deo radnika.

„Mislim da je i „Jura“ zainteresovana da zaposli preko 200 radnika“, rekao je Cvetanović.

I dok gradonačelnik Leskovca misli da će radnici dobiti nova radna mesta, deo njih je od uprave već dobio SMS da je postignut sporazum sa Jurom o zapošljavanju radnika iz Džinsija.

„Obaveštavaju se svi zaposleni da će moći od sutra od 11 časova da se javljaju u kompaniji Jura radi obavljanja intervjua“, navodi se u SMS poruci.

Opširnije čitajte na sajtu Danas.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar