Zrenjanin Linglong
Foto: Privatna arhiva

Nakon snimka nehumanih uslova u kojima žive radnici iz Kine u rudniku „Čukaru Peki“ u Boru, u javnost su procurele i fotografije smeštaja kineskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike guma “Linglong” u Zrenjaninu. Uslovi u kojima radnici borave i spavaju podsećaju na radni logor u kom desetak ljudi boravi "nagurano" u jednu prostoriju, bez ikakvih higijenskih uslova.

Na fotografijama, čiji je autor zatražio da bude anoniman, vidi se desetak metalnih kreveta na sprat u goloj, betonskoj prostoriji.

Kao improvizovane “pregrade” između kreveta, koje obezbeđuju minimum intimnosti, pričvršćeni su komadi zelenog najlona ili pojedini komadi garderobe.

Izuzev jednog stola i poneke rasparene stolice, u sobi u kojoj radnici provode veći deo slobodnog vremena nema više nijednog komada nameštaja.

Garderoba im je pokačena na krevete oko kojih se mogu videti brojni lavori i plastične kante. Takođe, većina soba nema sanitarni čvor, niti kupatilo.

Foto: Privatna arhiva

Dušan Kokot iz “Građanskog preokreta” kaže da u Zrenjaninu niče “svojevrsni radni logor”.

“Na osnovu dokumentacije koja je javno objavljena, potpuno je jasno da će tu biti nehumani uslovi za život. Možemo potpuno jasno da kažemo da će tu da niknu svojevrsni radni logori za ljude koji će da rade na projektu Linglonga”, izjavio je Kokot za Radio Slobodna Evropa, napominjući da ni lokalna, ni republička vlast nije reagovala na njihove apele da se ispitaju uslovi pod kakvim uslovima radnici borave u Zrenjaninu. Za sada nije poznato koliko radnika boravi u krugu fabrike koju zidaju u Zrenjaninu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema projektu, pored spavaonica koje su u projektu navedene kao “privremeni boravišni kamp”, Linglong je u sklopu fabrike izgradio i kantinu za radnike, tako da je potreba da izlaze iz fabričkog kruga svedena na minimum.

Stanovnici Zrenjanina kažu da ih veoma retko viđaju mimo Industrijske zone u kojoj rade i borave.

Foto: Privatna arhiva

“Navodno je oko 300 radnika iz Kine u Zrenjaninu, ali niko to tačno ne zna. Uglavnom ih viđamo u grupama, kada dođu u nabavku u neki od supermarketa, ali najčešće samo kroz ogradu fabrike”, kažu meštani.

Zbog nehumanih uslova boravka kineskih radnika u Srbiji polovinom januara izbio je i protest radnika u rudniku „Čukaru Peki“ kompanije Ziđin u Boru. Prema snimcima koji su tada, takođe anonimno, dostavljeni Radiju Slobodna Evropa, radnici su tražili poboljšanje uslova života. Radnici su tvrdili da žive kao zatvorenici i da im nije dozvoljeno da izlaze iz radnog kampa i da im nije dozvoljen kontakt sa stanovništvom.

Imaju na raspolaganju po jedan javni toalet na 80 ljudi, redak pristup toploj vodi, a više od pedeset radnika ima na raspolaganju svega četiri tuš kabine.

Ziđin je odbio da odgovori na pitanja RSE o uslovima boravka njihovih radnika u Boru, a u naknadnom saopštenju su ih optužili da govore neistinu i da su protestovali “jer su hteli da dobiju vakcinu kako bi otputovali u Kinu da proslave kinesku Novu godinu u februaru”.

Foto: Privatna arhiva

Nova.rs je takođe uputila pitanja kompaniji “Linglong” o uslovima boravka i smeštaja njihovih radnika u Zrenjaninu, ali nam do momenta objave ovog teksta niko nije odgovorio.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare