Foto: Mgsi

U saobraćaj je danas pušten novi most preko reke Save kod Ostružnice, na obilaznici oko Beograda. Otvaranju su prirustvovali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan i Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije”.

Dubravka Negre podsetila je, tom prilikom, na reči Nobelovca Ive Andrića da od svega što  čovek podiže i gradi u svom životu ništa nije vrednije i važnije od mostova.

„Obilaznica je veoma potrebna gradu i njegovim stanovnicima ali i svima koji tranzitiraju kroz  Beograd. Ona se nalazi na panevropskom koridoru koji je spona između istoka i zapada. Po najmodernijoj tehnologiji. Osim za privredu važna je za Beograđane jer će se smanjiti gužve, protok saobraćaja će biti povećan i  efikasniji, a zagađenje vazduha u centru grada smanjeno. Završetkom ovog mosta završava je investiranje EIB-a u iznosu od 100 miliona evra u obilaznicu. Hvala potpredsednici Vlade i svim ucesnicima u projektu što su u nama  repoznali pouzdanog partnera koji je do sada uložio 1,8 milijardi evra u infrastrukturu u Srbiji”, rekla je Negre.

Ministarka Mihajlović je, pre puštanja u saobraćaj i prve vožnje ovom deonicom istakla da „nema lepšeg dana u građevinarstvu nego kada se završi ono što smo gradili i kada se spajaju reke i ljudi, jer to mostovi simbolizuju“.

„Ponosna sam na još jedan od mostova koje smo izgradili. Nije bilo lako, jer smo u reci zatekli tone i tone čelika koje su nam ostavile zemlje koje su nas bombardovale. Zato smo primenili potpuno novu tehnologiju izgradnje i na tome  vala svim inženjerima i radnicima. Pokazali smo da smo hrabri i nepokolebljivi i da uvek završimo ono što obećamo. I posle svih kilometara koje smo izgradili u Srbiji zaista više ništa nije tako daleko”, rekla je ona.

Zoran Drobnjak izjavio je da je most građen po posebnoj tehnologiji.

„U pitanju je posebna gradnja, sa posebnog plovila dizali smo čeličnu konstrukciju od 550 tona. Čeka nas posao sanacije drugog dela mosta, građenog 1999. godine koji je bombardovan“, najavio je Drobnjak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare