Foto: NOVA S

Nakon šest i po nedelja u karantinu voditeljka Maja Nikolić u emisiji "Među nama" razgovarala je sa psihologom Goranom Tominom, koji komentariše pogrešan pristup u sprovođenju mera usled epidemije koronavirusa jer se naređivanje doživljava kao ponižavanje i izaziva revolt kod ljudi.

Na Majino pitanje kako se držimo u izolaciji, on upozorava:

„Držimo se veoma loše, a mogli bismo da se držimo sjajno da nas neko konstantno ne izluđuje. Dakle, imamo normalno ono što se zove psihološka kriza koja traži da se čovek adaptira za nekih četiri do šest nedelja na novonastalu situaciju i to bi tako bilo prirodno da nemam stalno operčne informacije. Imamo prvo opada epidemija, ide silaznim tokom, onda imamo nova žarišta koja se pojavljuju, onda imamo popuštanje mera, pa ipak ćemo da razmislimo da li će da bude popuštanja. Neko i te kako loše utiče na naše mentalno stanje i na to kako bismo prirodno izvukli kada bismo imali jedinstvenu poruku koja ne bi bila zbunjujuća“, zapaža Tomin i dalje komentariše konstantno prebacivanje krivice i odgovornosti na građane:

PROČITAJTE JOŠ

„Ko je odgovoran, a ko je kriv? Da bismo bili odgovorni moramo biti slobodni ljudi, onaj ko nam oduzima slobodu, postaje odgovoran za nas, postaje odgovoran za stanje koje se dešava. Sada mi se čini da se već pojavljuje bes građana, videli smo šta se desilo na Dorćolu. Niko više ne strahuje od koronavirusa, koliko je iritiran sumanutim menjanjem priče. Izgubili smo poverenje usput, možda ga nikad nismo ni imali. Ja stalno ponavljam, ljudi nisu idioti. Ja i moje kolege nakon svega ovoga ćemo imati pune ruke posla, u to sam siguran“, zaključio je psiholog,

Ceo razgovor o karantinu i posledicama možete videti u videu na početku teksta.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar