Đorđe Balašević. Foto: Željka Dimić

Pokret slobodnih građana (PSG) podržao danas inicijativu, pokrenutu na društvenim mrežama, da se deo autoputa Beograd-Zagreb kroz Srbiju nazove po nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću.

Pokret slobodnih građana (PSG) podržao danas inicijativu, pokrenutu na društvenim mrežama, da se deo autoputa Beograd-Zagreb kroz Srbiju nazove po nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću.

Smatramo da ovako značajna ličnost, koja je svojim porukama pomirenja gradila veze između naroda regiona Zapadnog Balkana, nesumnjivo zaslužila da put koji povezuje Srbiju, Hrvatsku i BIH ponese njegovo ime, navodi u saopštenju PSG.

Ideja o premimenovanju autoputa „Bratastvo-jedinstvo“ i predlog da se nazove po Đorđu Balaševiću pojavila se na društvenim mrežama, a PSG smatra kako „s obzirom na nesporni značaj Đorđa Balaševića, nema potrebe da taj predlog čeka na formalni istek roka od tri godine od smrti, koji postoji kao prepreka da se odmah promeni ime te saobraćajnice“.

Na društvenim mrežama nedavno se pojavila fotomontaža zelenog putokaza na autoputu ka Zagrebu sa imenom Đorđa Balaševića, usledile su pohvale i podrška, ali se ispostavilo da je to samo predlog jednog od Balaševićevih obožavalaca.

Ideju je pokrenuo Milan Janić, a za N1 je rekao kako je to „za sada samo ideja“ i da zvanično nije pokrenuta nikakva akcija.

„Odlazak Balaševića posebno teško je pao jednoj generaciji koja je odrastala i sazrevala uz njega, mi ne znamo za život bez Balaševića. On nam je mnogo toga ostavio i mi osećamo ogromnu zahvalnost, a postavlja se sada pitanje kako da mu se odužimo“, rekao ej Janić za N1.

On podseća kako je Balašević više puta rekao da je zaslužio ulicu u Novom Sadu, a kada je postao pisac rekao je – „zaslužujem malo veću ulicu“.

„Kako će Novi Sad to da rešava, nemam sumnju da će to biti kako dolikuje, ali ovo je pitanje malo šire – kako ćemo mi ostali građani Srbije da mu zahvalimo“, izjavio je Janić za N1.

Prema nedavno pisanju Večernjih novosti, „ne postoji čak ni jasno definisana procedura“ koja bi mogla da dovede do preimenovanja autoputa.

„Inicijativa sa društvenih mreža nije dovoljna, a u Javnom preduzeću ‘Putevi Srbije’ kažu da oni nisu adresa za promenu imena koridorima“, objavioje taj list na svom portalu, navodeći objašnjenje „Puteva“ da ne znaju ni koja bi bila procedura za preimenovanje i da oni kao nazive saobraćajnica koriste isključivo oznake državnih puteva prvog i drugog reda, kao i evropske oznake za puteve, poput E-70 ili E-75.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare