Foto: Savez jevrejskih opština Srbije

Pokret slobodnih građana (PSG) danas je najoštrije osudio iscrtavanje antisemitskih i fašističkih simbola na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu i ocenio da je to "još samo jedan u nizu izliva govora mržnje koji se sada ne mogu posmatrati kao incident, već kao pojava koju vlast toleriše i podstiče, a nadležni organi ignorišu".

„Samo dva dana nakon obeležavanja Dana sećanja na holokaust, svedoci smo antisemitskog napada na jedno od glavnih jevrejskih groblja u Beogradu, a ono što posebno zabrinjava jeste da je ovo drugi napad na isto groblje u poslednjih godinu dana, kada je sekira bačena kroz jednu od zgrada u okviru objekta. Ovog puta na udaru istih grupa su bili Jevreji, juče je bila LGBT zajednica, a već sutra će biti Romi i Albanci, u matrici mržnje koja će na kraju dovesti do ozbiljnih posledica i žrtava“, istakao je pisanoj izjavi narodni poslanik i član predsedništva PSG Natan Albahari.

Pn je ocenio da su „napadi koji se dešavaju svakodnevno krajnje uznemirujući za celu jevrejsku zajednicu u Srbiji, kao i druge zajednice koje su pod napadima istih grupa, i pozivam nadležne da se odmah pozabave ovim govorom mržnje“.

„Napadi iz mržnje ne mogu ostati nerešeni i vlast je dužna da uveri manjinske zajednice da će se ovim pitanjem sistematski baviti i garantovati bezbednost pre nego što dođe do progona i fizičkog napada“, upozorio je Albahari.

BONUS VIDEO: Mržnja od Vardara, pa do Triglava zašto je i dalje toksično na Balkanu