Kragujevac, pas bez noge, Bole
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

O životu psa Boleta mogao bi da se snimi film. Svi elementi su tu – nesrećno detinjstvo, tragedija, jedan pozitivan sporedni lik, tračak nade i na kraju velika pobeda i hepiend. Bio bi to dobar film, a još bolje je što glavni junak danas živi svoj život iz snova i više ne strahuje da li će ga neko ostaviti ili povrediti. Pas Bole ostao je bez jedne noge, a u trenutku kada je njegov život mogao da krene ’’stranputicom’’ dobio je porodicu koja ga je prihvatila tako okrnjenog i nesavršenog i pružila mu ljubav i dom. Bole je od onih, koji dobra dela pamte i vraćaju istom merom.

„Naš život ne možemo da zamislimo bez Boleta, to je bezgranična ljubav koju dobijamo“, gotovo uglas kažu Katarina i Miloš iz Kragujevca, koji su pre dve godine naišli na oglas da je štenetu bez jedne noge potreban dom. Nijednog trenutka se nisu dvoumili, odmah su otišli na adresu i preuzeli psa, koji bi, veruju oni, završio u azilu ili na ulici.

Razmišljali su – „gde ima mesta za tri ljubimca, ima i za još jednog“. Bezimeno štene sa tri noge nazvali su Bole, a on je uvećao ’’čopor’’ u kom su već bili psi Crni i Sivi i mačak Bekan. Danas je čopor brojniji i za bebu Doroteu, kojoj niko ne može da se približi dok Bole ne da dozvolu.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Boljeg čuvara i zaštitnika nismo mogli ni da sanjamo. Bole obožava bebu, a ta ljubav je obostrana“, u dahu priča mama Katarina Milošević i objašnjava da, iako je odrastala uz ljubimce, nikada nije osetila toliku odanost i ljubav.

Dodaje i da Bole nikada nije zalajao dok beba spava, da se ne odvaja od kolica dok šetaju parkom, a kad tetke, bake i rođaci uzmu bebu u naručje, za petama im je čuvar koji prati da li će da „vrate bebu“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Takav je naš Bole, nismo ga dresirali da se tako ponaša, on se jednostvano zaštitnički postavio i na taj način nam pokazuje ljubav i verujem, zahvalnost što smo mu pružili dom“, iskren je bebin tata Miloš.

Bole je pas koji danas uživa u velikoj porodici sastavljenoj od ljudi i njihovih ljubimaca, ali je na svojoj koži osetio tešku tragediju. Bio je u životnoj opasnosti, ali su se tada pojavili Katarina i Miloš koji su ga odveli kući i pružili mu pažnju i ljubav.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Povređeni Bole danima ležao u kanalu

Život našeg junaka, kratkodlakog nemačkog ptičara, u početku nije bio bajka. Kao štene doživeo je saobraćajnu nesreću u kojoj mu je povredjena noga. Danima je ležao u kanalu, dok jednog kišnog dana nije naišla dobra žena koja ga je odvela kod veterinara. Izgladnelom i na samrti, veterinar mu je amputirao nogu i spasio život, a njegova budućnost ponovo je postala neizvesna, jer dobra žena nije imala uslove da ga zadrži.

Međutim, hrabrom malom psu, posle spasa od sigurne smrti u kanalu, po drugi put se osmehnula sreća, a drama je okončana kada su ga udomili Katarina i Miloš. Dotadašnji tragičan život ostao je iza njega, a svoju novu porodicu, prihvatio je kao spasioce i na tome im se svakodnevno zahvaljuje.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Bole je neumoran i kao da se trudi da nam pokaže da je spretan kao i svi zdravi psi. Stalno je u trku, skače i hteo bi da se se igra sa nama. MI taj njegov nedostatak noge uopšte ne primećujemo. Ipak, mislim da je kod prethodnog vlasnika bio pripreman za lov i da je bio zlostavljan. Kada smo ga uzeli, već mu je bio isečen rep, a svaki put kada bi video novine ili tepalicu za muve, bežao bi ispod stola i počinjao da cvili. Ne znam šta je sve proživeo, ali su sada, na sreću, sve te traume iza njega i on je potpuno drugi pas“, s olakšanjem priča Miloš.

Njegova supruga Katarina dodaje da su se sa Boletom ’’prepoznali’’ još pri prvom susretu i da je pored svih ljubimaca koje imaju, odmah postao mezimče. Dobio je svoje mesto u dnevnoj sobi, lečili su mu rane od komplikovane operacije, a kada je sve to prošlo, Bole je počeo da vraća ljubav.

Foto: Privatna arhiva

Sada se ne odvaja od njih, a mladi vlasnici objašnjavaju da nikada do sada nisu osetili toliku privrženost i odanost od svojih ljubimaca.

Ovaj „uragan na tri noge“, kako ga od milošte zovu, neizostavan je u njihovim porodičnim šetnjama, a od prolaznika i poznanika često dobijaju pohvale zbog toga što su su se usudili da udome psa sa hendikepom. Katarina kaže da u tome ne vidi nikakav „podvig“ i apeluje na ljubitelje životinja da ne okreću glavu od ljubimaca sa nedostatkom, jer kako kaže, oni umeju da pruže mnogo više ljubavi i zahvalnosti od zdravih životinja.

„Kada čujem ‘svaka čast’ zbog toga što smo udomili psa bez noge, meni to ne znači mnogo. Boleta niko nije hteo da uzme dok mi nismo videli objavu na internetu. On je mogao da završi na ulici, a pitanje je koliko takvih životinja postoji. Ova ljubav koju mi dobijamo od njega ne može rečima da se opiše. Neverovatno je koliko je on svestan svog novog života i koliko se trudi da nam to pokaže“, zaključuje Katarina.

Foto: Privatna arhiva

Štedimo novac za Boletovu protezu

Mladi roditelji šestomesečne devojčice, žive prosečnim životom jednog bračnog para u Srbiji, ali i pored svih troškova koje imaju oko održavanja domaćinstva, oni od svojih mesečnih primanja ostavljaju jedan deo sa strane. Objašnjavaju da štede novac da Boletu ugrade protezu, kako bi ostatak života proživeo bez tegoba. Njemu su već sada srasla dva kičmena pršljena i postoji opasnost da mu zbog opterećenja bude amputirana i druga noga.

Međutim, Katarina i Miloš ne žele takvu sudbinu za svog ljubimca i zbog toga se svim silama trude da Bole još dugo ostane član njihove porodice. Iskreno kažu, da je za svu ljubav i zaštitu koju dobijaju, to najmanje što mogu da učine za njega.

 

BONUS VIDEO Priča o Džonasu Salku, velikanu koji je spasio decu sveta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare