Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Organizovanje polaganja ispita u uslovima epidemije je pravi logistički poduhvat, ali fakulteti su za to spremni, kaže za Nova.rs rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović. Ona napominje da će ispitni rokovi biti organizovani u skladu sa svim merama koje se sprovode zbog sprečavanja širenja koronavirusa, a studenti neće biti uskraćeni za polaganje ispita u junu i julu.

Ona napominje da će ispitni rokovi biti organizovani u skladu sa svim merama koje se sprovode zbog sprečavanja širenja koronavirusa, a studenti neće biti uskraćeni za polaganje ispita u junu i julu.

„Svaki fakultet ima malo drugačije potrebe u vezi sa svojim nastavnim planovima i programima. Ono što možemo očekivati jeste da sve ide nekom normalnom dinamikom. Prvo je potrebno da se izvede nadoknada pomerenog aprilskog ispitnog roka. Na nekim fakuletetima će to početi ove nedelje“, kaže rektorka Popović.

Ona dodaje da će polaganje ispita i kako će sve izgledati u praksi zavisi od toga kako će u datom trenutku izgledati mere i propis. Mi smo spremni za to, mi ćemo se time zaista baviti, ali u ovom trenutku niko to ne može da vam kaže. U skladu sa važećim merama, fakulteti će sprovoditi svoje aktivnosti“, navodi rektorka.

Ona dodaje da se prate sve odluke i mere Kriznog štaba i vlade, pa će i sama realizacija ispita zavisiti od toga.

Medicinski fakultet je na svom sajtu objavio da će junski rok biti održan od 1. do 5. maja, junsko-julski od 26. maja do 3. jula, dok će julski ispitni rok biti održan od 20. do 24. jula.

Takođe, planirani su i avgustovski, septembarski i oktobarski ispitni rok.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu objavio je da će se nastavak martovskog ispitnog roka održati 20. i 21. maja, da će aprilski rok biti održan od 1. do 6. juna, dok je prvi junski rok od 16. juna do 8. jula.

Planiran je i drugi junski ispitni rok, i to za drugu polovinu jula.

„Nemoguće je u ovom trenutku reći tačno kako će da izgleda i nemojte me, molim vas, pitati kako će da izgleda prijemni ispit zato što to niko ne zna“, iskrena je rektorka.

Ona dodaje da su od petka otvoreni studentski domovi, uz strogo poštovanje svih propisa o fizičkoj distanci i higijenskim merama.

„Kada se taj period završi, biće organizovan junski i julski ispitni rok, a sve u skladu sa propisima“, objašnjava rektorka.

Ona napominje da onlajn polaganje ispita nije opcija.

„Zakon o visokom obrazovanu ne predviđa polaganje završnih ispita izvan sedišta fakulteta, čak i za onlajn akreditovane kurseve. Sve će biti organizovano uz odgovarajući raspored, biće zakazivani termini. To je ozbiljan logistički poduhvat i fakulteti su se pripremili za to“, zaključuje rektorka Popović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare