Foto:EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić saopštio je večeras da je zabeležen prvi smrtni slučaj od posledica koronavirusa u većinski srpskim sredinama na Kosovu.

Đurić je u dnevnom izveštaju objavljenom na Instagram profilu naveo da je reč o muškarcu iz opštine Leposavić, rođenom 1973. inače bubrežnom bolesniku, koji je preminuo u KC Niš.

Direktor Kancelarije za KiM je ukazao da je registrovano pet novoobolelih osoba u većinski srpskim sredinama, dok je broj ukupno obolelih porastao na devet.

U dnevnom izveštaju se navodi i da je jedna osoba preminula u albanskim sredinama, dok je broj novoobolelih 13, a ukupno registrovanih 125.

Đurić je naveo da su u Zvečanu obezbeđene tri dežurne telefonske linije na kojima građani sa simptomima virusa COVID-19, ili oni koji su bili u dodiru sa obolelima, mogu da stupe u kontakt sa lekarima.

„U Kosovskoj Mitrovici se u samoizolaciji nalazi oko 100 lica“, dodao je on.

Đurić je dodao da je Agencija za prevoz putnika “KIM-CO“ iz Gračanice ponudila svoj vozni park sa vozačima na korišćenje bez naknade u svrhu borbe protiv virusa COVID-19, a Krojačka radnja “Denić“ iz Gornjeg Kusca započela šivenje zaštitnih maski za potrebe ZC Gnjilane, navedeno je u izveštaju.

Đurić je poručio da su volonteri i danas obilazili ugrožene građane i nosili im pakete sa hranom i higijenskim sredstvima.

Direktor Kancelarije za KiM je podsetio da opštinski štabovi za vanredne situacije redovno vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova i obaveštavaju građane o merama Vlade Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram