Foto:Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

"Galenika" je proizvela 372.000 tableta hlorokina i prve količine kreću u distribuciju ka zdravstvenim ustanovama od utorka, rekla je za RTS direktorka Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Proizvedene količine hlorokina dovoljne su za 42.000 pacijenata.

Doktorka Radojević Škodrić je istakla da leka ima dovoljno i u slučaju ponovne pojave epidemije.

„Moram da napomenem da imamo dovoljne količine tog leka i za obolele od lupusa i reumatodnog artritisa i nijednog momenta nismo ostali bez njega za takve pacijenta. Samo smo sprečili stvaranje veštačkih zaliha, prekomernog povlačenja nepotrebnih količina, a takođe smo prevenirali i da se uzima hlorokin preventivno“, kazala je direktorka RFZO-a.

Pre desetak dana počela je nacionalna kampanja doniranje krvne plazme izlečenih.

„Informativni razgovor za sada je obavljen sa 342 osobe, zaključno sa današnjim danom. Od toga je 148 osoba prošlo trijažni razgovor, a od tog broja 44 osobe su zakazane za testiranje“, rekla je Radojević Škodrić.

Objasnila je da su samo 44 osobe izabrane zbog toga što je potrebno da prođu tri nedelje od otpusta, odnosno poslednjeg negativnog testa. Osim toga, kako kaže, mnogi koji su se javili imali su kovid pneumoniju i potrebno je da prođe tri meseca da bi dali plazmu.

Ovi brojevi se menjaju iz dana u dan, jer je interesovanje onih koji žele da doniraju krvnu plazmu i pomognu drugima, veliko.

„Do sada je krvnu plazmu primio jedan pacijent, a druga plazma je zamrznuta. Efekti lečenja su dobri“, kaže Radojević Škodrić.

Prema njeniim rečima, tržište lekova je u potpunosti snabdeveno, a zdravstvene ustanove imaju zadovoljavajuće količine.

„Ono što je sada naš zadatak jeste da obezbedimo ključne lekove i sa drugh tržišta zato što je za očekivati da će pandemija dovesti do globalnih promena u industriji pa i u farmaceutskoj“, naglašava drektorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare