Osnovna škola "Stepa Stepanović" u mestu Gornja Gorevnica kod Čačka jeste mala seoska škola od svega 150 đaka, ali s velikim idejama. Uprava škole odlučila je da đačke uniforme vrati u školske klupe, a ovu ideju podržali su i učenici i njihovi roditelji. Iz škole kažu da je glavni razlog uvođenja uniformi da svi đaci budu jednaki, a time se pre nekoliko godina vodila i prva škola u Srbiji koja je uniforme vratila na velika vrata. Kako se čini, ova praksa je iznedrila brojne pozitivne efekte.

Pune tri godine đaci u Osnovnoj školi „Prota Stevan Popović“ iz Čumića kod Kragujevca dolaze u školskim uniformama koje su, ma koliko neverovatno zvučalo, uvedene na inicijativu samih učenika.

Putanjom ove škole krenula je i Osnovna škola „Stepa Stepanović“ iz Gornje Gorevnice kod Čačka, u kojoj od 14. oktobra učenici dolaze na nastavu u identičnim odelima.

Kako za Nova.rs kaže nastavnica spskog jezika i književnosti iz ove škole Aleksandra Jovanović, Uprava škole, učenici i njihovi roditelji srećni su što su postigli zajednički dogovor i što su se opredelili za uvođenje đačkih uniformi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Odlukom Saveta roditelja, uz podršku Učeničkog parlamenta i direktorke škole, učenici su od ponedeljka 14. oktobra započeli nastavni dan u đačkim uniformama sa amblemom slavnog vojvode čije ime sa ponosom nosi naša škola. Pored jednakosti među učenicima i smanjenja socijalnih razlika, cilj uvođenja uniformi je negovanje osećanja pripadnosti školskoj zajednici u kojoj obrazovanje i vaspitanje imaju primarni zadatak“, navodi nastavnica Aleksandra.

OŠ „Stepa Stepanović“ u selu kod Čačka Foto:privatna arhiva

Dodaje da su školi potrebni đaci koji će biti raspoznati na svim nivoima života škole, te se zbog toga i stvorila ideja o školskim uniformama.

„Potrebe svakog deteta umnogome zavise od razumevanja i otvorenosti škole ka zajednici i zajednice ka školi. O sabornosti škole, crkve, sela, lokalne mesne zajednice, poštovanja tradicije, neophodno je na pravom putu napredovanja u današnjem modernom svetu, vratiti se starim tradicionalnim vrednostima, nacionalnom identitetu i svemu najboljem iz školstva“, naglašava ona.

OŠ „Stepa Stepanović“ u selu kod Čačka Foto:privatna arhiva

Škola je 2019. godine napunila 100 godina postojanja, a kako kaže nastavnica, ova praksa postojala je i tada. Školske uniforme su se, ustvari, podrazumevale.

„Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali u ovoj ideji i pomogli nam da je realizujemo. Naša škola je jedna od najstarijih ‘kuća znanja u ovom kraju’. Čuvena je po brojnim velikanima koji su prva znanja stekli upravo u njoj, ali od sada će biti čuvena i po sadašnjim učenicima koji će biti upisani u istoriju kao jedni od retkih koji su vratili uniforme u školske klupe. Mališani u ovu školu na nastavu dolaze iz četiri sela, a sada među njima nema baš nikakve razlike. Svako je obučen u istu majicu teget boje, a na njoj je oslikan grb škole i lik čuvenog vojskovođe“.

OŠ „Stepa Stepanović“ u selu kod Čačka Foto:privatna arhiva

Priznaje da je na početku bilo onih mališana koji nisu želeli da prihvate uniformu. Ali, oni su, prema rečima nastavnice Aleksandre, brzo shvatili da je to važno, a i sami su birali njen model.

„I onda su je prihvatili i sada su zaista svi oduševljeni. Takođe, još jedan razlog zbog kog je školska uniforma odlična i praktična jeste i taj što roditelji sada ne moraju da ‘razbijaju glavu’ o tom šta će dete da obuče tog dana. Nema više tih nedoumica. Oblači se uniforma i to je to“, dodaje nastavnica.

Škola u Kragujevcu: „Primetne velike razlike u ponašanju učenika“

Đaci u Osnovnoj školi „Prota Stevan Popović“ iz Čumića kod Kragujevca pune tri godine dolaze u školskim uniformama koje su, kako je za Nova.rs ispričao direktor škole Aleksandar Jovanović, uvedene na inicijativu samih učenika.

Sada smo ga pozvali i pitali da li su on i njegove kolege učitelji i nastavnici primetili neke promene otkad su „na snazi“ uniforme.

„Najveći efekat je socijalna pravda zbog koje smo i krenuli u tu priču. Dakle, težili smo da svi budu jednaki. Želeli smo da shvate da su znanje i ponašanje najvažniji, a ne način kako se ko oblači. I uspeli smo u tome“, priča nam direktor ove škole.

Foto: Nova.rs

Drugi efekat koji se pokazao uvođenjem školskih uniformi jeste osećaj dece da su bezbednija, navodi direktor.

„Deca se osećaju bezbednije jer su postali deo ekipe. Probudilo im se samopouzdanje i izgledalo da im je malo falilo da budu svi u zajedništvu i da deluju svi za jednog. I treće, a to je poruka od roditelja – njima se naša i ideja učenika pokazala izuzetno praktičnom jer ujutru nema šta da brinu. Nema onoga: ‘Šta ćeš danas da obučeš’ ili ‘Obuci ovo’, a dete neće“.

PROČITAJTE JOŠ:

Škola je, dodaje on, obezbedila dve vrste uniformi – zimsku i letnju. Njih su osmislila sama deca.

„Kada je hladno, deca oblače bluze dugih rukava i roditelji se ne razbacuju parama i ne kupuju dukserice. Prošle godine sam pronašao sponzore koji su isfinansirali ovaj projekat, tako da roditelji nisu ništa platili i drago nam je zbog toga. Deca su imala slobodu da kreiraju uniforme, odredili su boje, tako da devojčice nose crvene bluze, a dečaci plave. Mi i roditelji bili smo im podrška“.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Školske uniforme pokazale su se kao pun pogodak i na ekskurzijama i đačkim putovanjima.

„Pošto je naša škola seoska, imamo pet-šest autobuskih stanica i tako se jasno vidi kada đaci čekaju autobus, deca se svuda raspoznaju i to je po njih mnogo bezbendije. Isto tako je i kada idemo na ekskurzije. Nema nikakve panike jer vidimo decu u svakom trenutku, baš smo nedavno posetili Niš, deca su se svuda razbežala, ali mi ih idalje vidimo“, navodi direktor.

Bilo je, priznaje, negodovanja pojeidnih đaka jer su isticali kako uniforme nisu njihov stil oblačenja.

Ipak su, kaže direktor, na kraju prihvatili uniformu i sada je rado nose.

Inače, uvođenje đačkih uniformi u škole u Srbiji poslednji put je spominjano pre više od šest godina kada je Ministarstvo prosvete iznelo inicijativu u ovom pravcu.

Nekoliko pokušaja kasnije i „uniformisanosti“ u vidu zaštitnih maski za vreme korone, ova tema ponovo se našla na dnevnom redu. Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski pokrenula je nedavno pitanje uvođenja đačkih uniformi u osnovne škole, odnosno inicijativu da se o ovoj temi otvori dijalog, ali je za sada ova tema ostala „da lebdi u vazduhu“.

BONUS VIDEO: Novi dan: Prva osnovna škola koja je obezbedila besplatne higijenske uloške

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare