Kosovo Pristina izbeglice Avganistan
Prva grupa Avganistanaca stigla na Kosovo Foto:REUTERS/Florion Goga

Prva grupa državljana Avganistana, oko 100 ljudi, koja je napustila svoju zemlju nakon što su talibani preuzeli kontrolu, doputovala je na Kosovo. Vlada Kosova je rekla da će privremeno primiti oko 2.000 Avganistanaca, koji su radili sa snagama SAD i NATO ili sa stranim organizacijama i kojima će biti ponuđeno privremeno sklonište do godinu dana.

Prevezeni su avionom američkog vazduhoplovstva. Predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet stigli su na međunarodni aerodrom „Adem Jašari“ kako bi dočekali državljane Avganistana, prenosi KoSSev.


Oni će, prema izvorima iz Predsedništva Kosova, biti smešteno u vojnoj bazi „Bondstil“ koja se nalazi u Uroševcu.

Na aerodromu „Adem Jašari“ viđeno je i nekoliko autobusa Kosovskih bezbednosnih snaga koji će prevoziti Avganistance. Vlada Kosova je rekla da će privremeno primiti oko 2.000 Avganistanaca, koji su radili sa snagama SAD i NATO ili sa stranim organizacijama.

Kosovske vlasti saopštile su da će prema zakonu Avganistancima biti ponuđeno privremeno sklonište do godinu dana.

Blizu 500 Avganistanaca koji su pobegli iz Kabula već su stigli u Albaniju. Albanija je saopštila da može da primi do 4.000 Avganistanaca.

Sjedinjene Države i druge zemlje takođe pojačavaju napore da evakuišu avganistanske građane i njihove državljane sa aerodroma u Kabulu. Kako se približava rok NATO-a za povlačenje trupa iz Avganistana 31. avgusta, nekoliko država NATO-a, uključujući Francusku, objavile su da su misije evakuacije završene.

BONUS VIDEO: Avganistanci u balkanskim kampovima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar