Još uvek se utvrđuju sve okolnosti pod kojima je došlo do nesreće u kojoj su vagoni iskliznuli sa pruge kod Pirota, nakon čega je najmanje dvaeset tona amonijaka završilo u životnoj sredini. Apeli da je pruga neispravna stizali su i ranije, o čemu svedoči snimak koji je Eko Straža objavila na tviteru, a koji je nastao najverovatnije ovog leta.

Na pomenutom snimku vidi se da na jednom delu pruge nedostaju šrafovi, nakon čega se preko mosta koji je u evidentno lošem stanju stiže do dela pruge koji je od drveta – odnosno pragovi su drveni.

Čovek koji je i napravio ovaj video zapis u jednom trenutku uspeva da rukom pomeri nekoliko šrafova koji su rasklimani.

Dodaje se da su nadležni u tom trenutku zabranili spornu prugu za putnički saobraćaj, ali je ona ostala otvorena za teretni.

Za godinu dana na deonici kod Pirota vozovi 3 puta iskakali iz šina

Foto: Nikola Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Činjenice ali i posledice koje je izazvalo curenje amonijaka iz vagona koji su iskluznili kod Pirota se još utvrđuju. Javnost će možda ovoga puta saznati šta je uzrok i ko je odgovoran.

To do sada nije bila praksa, jer da jeste ova deonica pruge ne bi bila otvorena za saobraćaj.

PROČITAJTE JOŠ

Samo kratkom pretragom na internetu, ustanovili smo da je u poslednjih godinu dana na istoj ovoj deonici Niš – Dimitrovgrad bilo najmanje tri isklizavanja vagona sa opasnim teretom.

Šta se zapravo desilo?

Teretni voz sa 20 vagona amonijaka iskliznuo je iz šina u nedelju popodne na delu magistralne pruge Niš – Dimitrovgad, između Pirota i Staničenja, van naseljenog područja.
Iz kompanije Eliksir navode da je reč o amonijaku natovarenom u Bugarskoj

„Reč je o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije ‘Eliksir'“, navedeno je u saopštenju preduzeća Srbija Kargo.

Eliksir Grupa je vodeći proizvođač fosforne kiseline u regionu i najveći proizvođač kompleksnih mineralnih đubriva na Balkanu, navodi se na sajtu ove kompanije.

Prilaz mestu iskliznuća vagona zatvoren je u krugu od četiri kilometara.

Železnički saobraćaj je u prekidu, a zbog slabe vidljivosti i dimne zavese prekinut je i drumski saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na autoputu i magistralnom putu.

Usled loše vidljivosti došle je i do sudara nekoliko vozila na tom delu autoputa.

Alternativni putni pravac je preko sela Ponor.

Za sada je dvoje ljudi preminulo od posledica trovanja amonijakom.

BONUS VIDEO: Gradonačelnik Pirota: Očekuje se da se deca sutra vrate u škole, a zaposleni na radna mesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare