Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Svi dišemo isti vazduh i niko nije pošteđen problema zagađenja, a pravo na čist vazduh zagarantovano je svim građanima Ustavom, ističe se u pozivu za “Protest za bezbedan vazduh” koji je zakazan za sutra u 12 časova na beogradskom Trgu Slavija u organizaciji neformalne grupe građana Eko straža.

 

Kako je Eko straža objavila na društvenim mrežama, okupljanje je predviđeno na platou na Slaviji, odakle će građani krenuti Nemanjinom ulicom do zgrade Vlade Srbije.

 

Planirano je da se pred zgradom Vlade oko 12.30 okupljenima obrate ekološki aktivista Bojan Simišić, naučna saradnica Instituta za hemiju Dragana Đorđević i vanredni profesor Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević.

Dragi saborci za čistu i zdravu životnu sredinu.

Okviran plan za nedelju je ovakav, oko 12 sati skupljamo se na platou…

Posted by Eko straža on Wednesday, January 6, 2021

Skup će biti završen simboličnim kačenjem zahteva na vrata Vlade, a aktivisti Eko straže će u ponedeljak i zvanično predati zahteve na pisarnici Vlade.

„Svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Vlada Srbije i njene istitucije su dužne po Ustavu Srbije da nam to i obezbede. Pošto se njihova pravna obaveza ne ispunjava, naša je moralna obaveza da u vidu protesta tražimo da momenalno preuzmu obavezu i zaštite zdravlja građana“ navodi se u pozivu.

Beograd, ali i mnogi drugi gradovi u Srbiji, poslednjih meseci često su među najzagađenijim gradovima sveta i upravo zato su aktivisti Eko straže rešili da organizuju protest, na kojem će se tražiti čist vazduh, ali i pravovremeno i tačno informisanje o onome što udišemo.

Loš kvalitet vazduha tokom protekle godine često su pokazivale merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine, ali i merni sistemi aplikacija koje su dostupne građanima kao što je AirVisual.

U svim većim gradovima i industrijskim sedištima u Srbiji, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Bor, Užice, Kosjerić, Valjevo, Kraljevo, Subotica, Zaječar, Smederevo ili Pančevo, beleženo je prekomerno zagađenje vazduha.

Zagađenje je najčešće posledica visoke koncentracije PM10 i (ili) PM 2.5 čestica. Sve PM čestice jako negativno utiču na ljudsko zdravlje, pre svega na pluća. PM10 stižu do pluća, dok PM2.5 i sitnije ulaze i direktno u krvotok, zbog čega su još opasnije.

„Problem zagađenja rešili tako što su promenili kriterijume“

Dok je pojedinim danima, zagađenje moglo da se vidi „golim okom“, a u Beogradu i većim gradovima građani su mogli da osete da vazduh smrdi, početkom decembra javnost je saznala da je Agencija za zaštitu životne sredine bez najave i objašnjenja promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha, pa je tako je vazduh koji je do nedavno bio ocenjen kao zagađen, postao prihvatljiv.

Tom menjaju parametra nije hteo da se povinuje načelnik odeljenja za kvalitet vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović, pa je dobio otkaz.

On je ispričao kako su na prvu promenu prametara koji ukazuju na stepen zagađenosti vazduha, ukazali građani koje su zbunjivali neusaglašeni podaci na sajtu Agencije.

„Šta je rađeno? Ublažavani su kriterijumi iza kulisa, i to usred zime, kada su visoke koncentracije. Zbog toga što sam skretao pažnju na to, doživeo sam školski primer mobinga: isključen mi je telefon i mejl adresa i onemogućeni su mi osnovni uslovi za rad“, objasnio je Jovanović.

Posle toga je, kako je objasnio, iskonstruisan disciplinski postupak tokom koga je optužen da je odgovoran što je atomatski monitoring kvaliteta vazuha zapušten.

Jovanovićevu stručnost i dobar rad potvrdile su brojni stručnjaci i nevladine organizacije koji se bave zaštitom životne sredine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar