Blokada u Nišu Foto: Nova.rs

Oko 16.00 časova u Nišu je završen miran protest građana zbog usvajanja izmena Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, kao i najavljenog otvaranja rudnika Rio Tinta u dolini Jadra.

Protest je završen bez i jednog incidenta, osim sporadičnog verobalnog sukobvljavanja sa pristalicama aktuelne vlasti i Aleksandra Vučića.

Pročitajte još:

Protest je završen blokadom kružnog toka kod Tržnog centra „Delta Planet“ a prethodno su građani Niša blokirali Most mladosti i raskrsnicu kod Osnovnog i Višeg suda.

Na čelu protestne kolone nalazile su se Nišlije koje su nosile transparente protiv Rio Tinta i Zakona o eksproprijaciji, kao i maketu pecnice na Bubnju, simbola otpora fazšizmu u Nišu.

Na samom čelu kolone nalazio se i umetnik Slavoljub Blagojević koji je nosio stalak sa obešenim velikim gumenim čekićem i velikom metalnom kašikom.

On je kazao da je metalna zarđala kašika prvobitni zaštitnik znak predsednik naše države Aleksandra Vučića, dok je gumeni čekić njegov zaštitni znak novijeg datuma.

foto: nova.rs

„Pozivam predsednika na dvoboj, kao u filmu, kod OK korala. Da on mene udari 100 puta ako hoće metalnim čekićem, a ja njega beznačajnih deset puta, ali da ja njega prvi udarim“, rekao je Blagojević.

On je kazao da bi, kada Vučić dođe u Niš, vrlo rado mu prišao i rekao sve što ima, ali da smatra da neće moći da mu priđe ni na sto metara.

Policija danas nije regulisala saobraćaj kao što je to činila decenijama unazad kada su u Nišu organizovani najrazličitiji protesti.

Vozači su se sami snalazili, okretali posred bulevara ili ostajali „zaglavljeni“ na ulici, dok kolona ne prodje, što su učesnici protesta ocenili kao smišljenu akciju da bi se isprovocirao sukob i navukao gnev vozača protiv onih koji protestuju.

Procenjuje se da je današnji skup u Nišu okupio oko 10.000 ljudi i da je najmasovniji u poslednje dve decenije.

BONUS VIDEO: Blokada u Nišu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar