Protest u Čačku: Sloboda skupa, a javašluk glavni poslodavac

Društvo 20. jun. 202118:52 > 19:12
Podeli:
Čačak, Proteste, fabrika Sloboda, Čačanska Gradska uprava
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nekoliko desetina građana Čačka održali su danas protest ispred čačanske Gradske uprave jer, kako kažu strahuju za svoje i živote sugrađana zbog niza eksplozija koje su se u poslednje vreme događale u A.D "Sloboda". Viđene su parole - "Sloboda je skupa" i "Građani Čačka su poslednja rupa na svirali profita, a javašluk nam je glavni poslodavac".

Bogdan Pavlović je, kako kaže, došao da podrži organizaciju protesta povodom dešavanja u „Slobodi „.

Čačak, Proteste, fabrika Sloboda, Čačanska Gradska uprava
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Čak i mnogi drugi događaji ugrožavaju živote građana, istakao je on. Želim da ukažem javnosti da se više brine o svojoj sudbini. Mi smo zaista ugroženi, a od nas se sve to krije. Predstavnici gradskih vlasti nisu dali nijednu ozbiljnu informaciju iako je to ogromna katastrofa iz ugla ekologije“, naveo Pavlović.

On je, takođe, podsetio na seču Krasojevića zabrana, koji predstavlja „pluća grada“.

Oni žele time da prošire gradsko groblje, a unište generacije koje žive tu, zaključio je on za Nova.rs.

Tešan Pavlović navodi za naš portal da takođe živi u strahu.

„Niko se ozbiljno nije posvetio rasvetljavanju uzroka prve eksplozije. Smatram da se u javnosti mnoge stvari zataškavaju, a to je katastrofa koja može prouzrokovati još veće posledice“, rekao je on za Nova.rs.

Prema njegovim saznanjima u magacinima „Slobode“ se nalazi i eksploziv C4 sa visokom stopom razaranja.

Čačak, Proteste, fabrika Sloboda, Čačanska Gradska uprava
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Ako dođe do novog incidenta ceo Čačak može biti ugrožen. Odgovorni moraju biti sankcionisani, jer navodno težimo ozbiljnoj državi „, zaključio je Pavlović, dodajući da svi žitelji grada pored Morave treba da se pobune.

Dr Milan Roganović kaže za Nova.rs da je veoma zabrinut za bezbednost svih građana.

„Ovo prevazilazi sva politička i pitanja materijalne egzistencije. Trenutno su unesrećeni samo žitelji koji stanuju u blizini kompanije, ali već sledećeg momenta potencijalne eksplozije mogu imati nesagledive posledice za sve nas, ako se ovako nastavi „, ispričao nam je on.

Roganović zahteva da se svi nemili događaji u „Slobodi“ ispitaju i obelodane.

„Takođe krivci moraju snositi odgovornost. U javnosti postoje spekulacije o diverzijama, ali i nesposobnosti pojedinaca koji treba da upravljaju bezbednosnim sistemom. Kada je on na visokom nivou nema bojazni od eksplozija „, zaključio je on.

Čačak, Proteste, fabrika Sloboda, Čačanska Gradska uprava
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Celokupna fabrika Sloboda je u vrlo nezavidnoj situaciji, ta firma je sistemski uništavana od 2011. godine pa do današnjeg dana zapošljavanjem nestručnog i neukog SNS kadra“, izjavio je za Nova.rs Pavle Jelesijević, administrator grupe Dnevna doza prosečnog Čačanina.

Prema njegovim rečima, svi oni su sa štancovanim diplomama i vrlo često bez dana radnog staža postavljeni (predizborne aktivnosti i stranačko zalaganje u službi SNS se ne računaju u radni staž) na rukovodeće i vrlo odgovorne funkcije, što je rezultiralo drugom eksplozijom u poslednjih 17 dana.

„To je izazvalo strah i paniku među sugrađanima, pre svega, što nije otkriven uzrok prvih eksplozija, a već se desila i druga pa se ljudi sa pravom pitaju šta će biti ako dođe i do treće eksplozije, koliki će biti udar i da li će biti žrtava, materijalne štete i novog talasa straha propraćenog bukom i plamenom vatre“. navodi on za naš portal.

Mišljenja je da pre svega treba očistiti „Slobodu“ od kancerogenog stranačkog uticaja i da kompletno rukovodstvo mora podneti neopozive ostavke, zajedno sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

„Nećemo čekati da počnu geleri opet da nam lete oko glave, neko mora snositi odgovornost, bez odlaganja, prebacivanja krivice i naknadne pameti. Uzrok eksplozija nije strana služba ili diverzija, kako SNS govornici umeju da kažu, već ogroman javašluk“, zaključio je on za naš portal.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema oceni Dragana Bisenića iz GG “ Čačak je naš“ posle trećeg ili četvrtog akcidenta, ako se računa zagađenje Morave, koji su se desili u mandatu aktuelnog menadžmenta fabrike „Sloboda“ gradsko rukovodstvo koje je bilo bolećivo na njih treba hitno da smeni menadžment preduzeća.

„Ekonomski interesi koje preduzeće donosi gradu treba staviti u stranu kada su životi građana u pitanju. Ako do hitne smene ne dođe znači da republička vlast zna da pravi uzroci eksplozija prevazilaze ingerencije rukovodstva i da je to u domenu visoke politike, naglašava Bisenić i dodaje:

„U tom slučaju treba da znaju da je vreme hladnog rata prošlo i da građani Čačka neće da budu isto što i žrtvovani stanovnici Černobilja“, kazao je on.

Bisenić ističe da od odluka koje će biti donete u narednim danima zavisi i njihov zaključak mogućeg uzroka ponovljene eksplozije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar