Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tridesetak zdravstenik radnika, pripadnika Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije (SMSTS), okupilo se danas ispred zgrade Predsedništva Srbije zahtevajući prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nakon nešto manje od pola sata, predsednici sidnikata su pozvani na razgovor u zgradu Predsedništva, odakle su izašli sa obećanjem da će prijem kod predsednika biti uskoro organizovan.

Na razgovoru u predsedništvu bili su predsednik SMSTS Goran Jovanović, generalna sekretarka sindikata Slavica Dimitrijević i koridinatorka i osnivač sindikata Dragica Dašić.

“Mi smo imali sastanak sa pomoćnikom gospodina Selakovića, koji nam je rekao kako je od predsednika dobio nalog da prikupi podatke o našem problemu, koje će već sutra ujutru imati predsednik na stolu”, kaže za Nova.rs Dragica Dašić.

Kako kaže Dašić, sindikat kojeg je osnovala „nasilno je otet 2013. godine“, a nakon 7 godina dobili su pravosnažne presude da rukovodstvo treba da se vrati.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Dve godine te presude apsolutno niko ne poštuje. Mi smo ovde danas kao profesija, nismo ni protiv koga. Svima smo se obraćali, ministarstvu zdravlja, ministarstvu rada, niko presude ne poštuje, ovo je pravno nasilje. Obraćali smo se nekoliko puta predsedniku, jer postoji neko u sistemu ko ne poštuje izvršne i pravosnažne presude“, kaže ona.

Naglašava kako je na razgovoru u Predsedništvu dobila uverenja da će ih Vučić primiti na razgovor čim bude pred sobom imao sve podatke vezane za njihov problem.

Rekla je da će predsedniku biti dostavljena dokumentacija vezana za presude i izbornu volju članova sindikata.

“Na osnovu onoga što smo čuli pretpostavljamo da će do sastanka moći da dođe već sutra, a da li će se to dogoditi, čućete”, kaže Dašić.

Zašto medicinari u KC Niš nisu primljeni za stalno

Na pitanje kako je prošao period korone iz ugla medicinskih sestara i tehničara, Dašić kaže da je bilo „dve nedelje lutanja“, a da se kasnije sistem preorganizovao, pa su tada zdravstveni radnici dobili dovoljno i maski i zaštitnih sredstava.

„Nakon toga je bilo dovoljno i lekara i zaštite, ali dve nedelje zaista jesmo lutali. Ali ne vidim zemlju koja je bila spremna za infekciju“.

Na pitanje da li je ispunjeno obećanje o povećanju plata u zdravstvu,  Dašić kaže da plate jesu povećane, ali je povećana osnovica, a ne koeficijent.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„To je bilo neko manje povećanje i za to su se kolege takođe bunile, ali je problem u Nišu: 200 zaposlenih na određeno vreme nisu primljeni u stalni radni odnos, kao što je bilo obećano da će da budu primljeni. Očekujemo da će se to desiti, ne znamo zašto se u KC Niš to još nije dogodilo. Oni imaju ugovor na tri meseca, a još u aprilu je bilo obećanje direktora Kliničkog centra Niš da će biti primljeni za stalno“.

Zdravstvo u prve dve nedelje korone: Snađite se, kako znate

Aleksandar Marinković, fizioterapeut iz Doma zdravlja Rakovica kaže da je, bar na početku epidemije, bar po domovima zdravlja moglo sve bolje da se organizuje, da su se „snalazili sami“.

„Tu je moglo bolje da se odreaguje, posle toga je sve stiglo, ali kada je situacija već odmakla. Mi smo dobili neku količinu opreme i rečeno nam je da se ‘snalazimo s time kako znamo i umemo’. Mi smo pokušavali svojim kanalima da se snađemo, kako bismo zaštitili sebe i pacijente sa kojima radimo. Taj prvi udar je bio dosta na nama samima bio ostavljen“, kaže naš sagovornik.

Marinković kaže da očekuju bolje uslove rada i bolja primanja, „da narod može da živi i radi od svoje plate“.

Natalija Krušić iz Specijalne bolnice za reumatske bolesti Novi Sad kaže da zdravstveni radnici pre svega zaslužuju pristojne plate, „da se ispuni ono što je obećano, da se zaposle svi zdravstveni radnici koji su na određeno, kao što je obećalo Ministarstvo zdravlja, da će dobiti ugovor za stalno.

„Mi zvanično jesmo dobili 10 odsto povećana kao neki dodatak na platu, a kada se uračuna porez, to je nekih 6 odsto povećanja“, kaže Krušić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram