Protest pod nazivom “Za dostojanstvo profesije!“ počeo je tačno u podne na Trgu Nikole Pašića, a povodom poslednjeg slučaja nasilja prema prosvetnim radnicima koji se dogodio u Tehničkoj školi u Trsteniku. Kako javlja reporter Nova.rs okupilo se oko stotinu prosvetara.

Jedan od upečatljivijih je transparent „Solidarnost je naša snaga“.

Prisustvuju profesori iz Vranja, Novog Sada, Kikinde, Leskovca, Rume, Vršca,Lazarevca, Beograda, Niša, Novog Pazara, Trstenika… Sa Trga Nikole Pašića nezadovoljni nastavnici krenuli su ka zgradi Vlade Srbije.

„Sindikati decenijama ukazuju na ovaj problem, koji je u poslednje vreme eskalirao do neviđenih razmera. Gotovo svakodnevno dobijamo informacije o nasilju nad prosvetnim radnicima u školama, koji se skrivaju i zataškavaju, što rađa novo nasilje u najrazličitijim oblicima“, poručili su iz Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Protest sindikata prosvetnih radnika na trgu Nikole Pašića Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Oni kažu i da se dostojanstvo profesije godinama urušava zbog odnosa države prema prosveti, niskim platama, sve većim obavezama zaposlenih, a sve manjim pravima. Iako su zaposleni zaštićeni odredbama zakona, oni se ne sprovode ili su kazne previše blage, navode dva sindikata.

PROČITAJTE JOŠ

Najavljuju da će tražiti od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete donošenje protokola o zaštiti prosvetnih radnika od nasilja i strožije kazne u odredbama Krivičnog zakonika za počinitelje.

BONUS VIDEO: Više tužilaštvo u Kruševcu formiralo predmet u vezi sa nasiljem u školi u Trsteniku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar