Ekološki aktivisti i Čačani okupili su se danas ispred zgrade čačanske Gradske uprave protestujući zbog izgradnje staklenog vidikovca na Kablaru. Oni kažu da im je dosta betoniranja, behatoniranja i zastakljivanja prirodnih lepota. Podsećaju da je skoro 200 stabala posečeno na ovoj planini što je, kako ističu, nasilje nad prirodom i životom.

Miloš Kuvekalović, aktivista kaže da je nepunih dve stotine stabala posečeno.

„To je put dužine 340 m, prosečne širine 6 metara koji je prošao kroz šumu“, kaže on za naš portal.

Protest ispred opštine u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

On sumnja da je vlast angažovala svoju moć da aktiviste ocrni, a oplemeni vidikovac.

„Prema našim informacijama gore se pravi hotel. Mnogi ljudi pominju da je premijerkin brat kupio zemljište, te da nedaleko od vidikovca planira taj objekat“, dodaje Kuvekalović.

„Ako se to desi biće I raznih kockarnice jer ne verujem da oni nešto lepo mogu da urade“, objašnjava Kuvekalović.

Protest ispred opštine u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Podseća da je imao sukob sa geometrom, ali je izglađen.

„Ta dozvola za vidikovac postoji, ali u njoj ne piše da je neophodna Studija o zaštiti životne sredine“, istakao je on. Naglašava da se radi o zaštićenom području prve kategorije, gde je nemoguće bilo gde u svetu graditi.

Protest ispred opštine u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Pesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević kaže da aktivistima ne dozvoljavaju da kampuju na Kablaru, pa to čine ispred opštine.

„Vlast je zaobišla sve zakonske instance. Ucenjuju ljude na toj planini za kanalizaciju koju će dobiti u slučaju izgradnje vidikovca“, kaže on.

Julijan ponavlja da ne postoje dozvole za pristupne saobraćajnice.

Nakon što su Dimitrijevića napali predstavnici pojedinih medija u priču se uključio Dragan Božović koji je rekao da brani zakon.

Protest ispred opštine u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Zašto nisu gospoda iz vlasti otkupili zemljište od privatnika. Trebalo je da steknu lokacijske uslove, izvade građevinske dozvole za izvođenje radova. Ja to tvrdim, a ako nije tačno neka me uhapse“, poručio je Božović. On objašnjava da su Kablarci izmanipulisani.

„To da li ja imam zemlju na Kablaru, nije važno, ja sam domaćin čovek. Put će se izgraditi i iz džepa građana napraviti vidikovac, a posle toga će tajkuni otkupiti zemlju okolo, sagraditi hotele i ubijati prihod“, kazao je Božović, jer je to praksa ove vlasti.

Inače, okupljeni građani su prelazili preko pešačkih prelaza sa jedne na drugu stranu ulice, negodujući i na taj način zbog gradnje na Kablaru

BONUS VIDEO: Privatno obezbeđenje i policija sprečavali građane da idu na vrh Kablara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar