Protest ispred češke ambasade: Romi neće da ćute

Društvo 29. jun. 202116:30
Podeli:
Foto:Opre Roma Srbija

Građanski pokret Opre Roma Srbija je danas organizovao prvi u nizu protesta zbog smrti Stanislava Tomaša, Roma iz Češke Republike koji je 19. juna ove godine ubijen od strane policije u češkom gradu Teplice.

Protesti će se organizovati i u drugim gradovima u Srbiji. Opre Roma Srbija je sa okupljenim ljudima predala svoje zahteve ambasadi Češke Republike u Beogradu.

„Smrt Stanislava Tomaša od strane policije u gradu Teplice u Češkoj je poslednji primer policijske brutalnosti koju su Romi pretrpeli. Ovo je zemlja koja je sistematski sterilisala Romkinje i oslabila obrazovanje romske dece. Ovo je zemlja u kojoj je predsednik otvoreno rasistički nastrojen i čiji je premijer upravo zahvalio policiji na onome što se dogodilo Stanislavu Tomašu“, navodi se u saopštenju, gde dodaju:

Foto: Opre Roma Srbija

„Drugi svetski rat bio je vrhunac romske patnje. Neprijateljstvo i nasilje koje su pretrpeli romski preci, nažalost, nastavlja se sve do danas kada je Stanislav Tomaš brutalno ubijen. U poslednjih par godina, Romi su svedoci sve češće policijske brutalnosti. Koren policijske brutalnosti protiv Roma je anticiganizam, što je specifična forma rasizma prema Romima, proistekle iz iskrivljene percepcije većine o romskim zajednicama širom Evrope. Rezultat sistemskog rasizma prema Romima doveo je do smrti Roma u gradu Teplice, Češka“, stoji u saopštenju koje je dostavljeno našoj redakciji.

Ovaj građanski pokret zahteva od Vlade Češke da nezavisno sprovede istragu u vezi sa smrću Stanislava Tomaša, te da se stvori nezavisne komisije koja će izložiti policijska pravila i stvarnu policijsku praksu u romskim zajednicama.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar