Vladimir Adžić. Foto: N1

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije su na konferenciji ispred Vlade poručili da su zaposleni u školama sa minimalnim zaradama podneli tužbe protiv države za neisplaćeni topli obrok i regres. Dodaju da su prava učitelja i nastavnika takođe ugrožena, pogotovu onih koji sa đacima rade po specijalnom programu, a kojima je uskraćena mogućnost na uvećanje zarade od 10 posto, što je sudskom presudom potvrdio i Kasacioni sud. Prosvetari poručuju i da je država mnogim zaposlenima za neisplaćen rad u proseku dužna do pola miliona dinara.

„Ko će da odgovara za sve te troškove, ministri se menjaju, odgovornost ne preuzima niko, ministar finansija ostao isti, da vidimo ko će da preuzme odgovornost, predsednica vlade potpisuje uredbu da zaustavi plaćanje IOPA-a, mislim da naša Vlada ide po onoj kao kad odem u pogrešnu ulicu, u pogrešnoj ulici sve su stanice pogrešne, pozivamo ih još jednom da prime delegaciju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ne samo našeg ministar prosvete, nego da rešimo problem na nivou cele Srbije“, poručio je član sidikata USPRS Vladimir Adžić.

Povezane vesti:

„Još jednom pozivamo Vladu Srbije da se dogovorimo, da vidimo kako će isplatiti to što su dužni, da ne moramo da idemo na sud, da ne moramo da snosimo troškove, da ne mora država da snosi troškove suđenja, veštačenja i ostalo, mnoge advokatske kancelarije su se ponudile da zastupaju radnike besplatno, ja mislim da to dovoljno govori o tome koliko smo u pravu“, dodao je Zvonimir Jović iz USPRS Vojvodina.

Predsednica sindikata Jasna Janković je istakla da su prava zapsolenih u školama širom Srbije ugnjetavana godinama i da zapsoleni traže da im bude isplaćeno ono što im pripada, prenosi N1.

„Da li Vlada Srbije žmuri, da li ona ne veruje da će prosvetni radnici tužiti, da li ona možda želi da advokati u ovoj državi imaju mnogo posla, to je već pitanje za Vladu, a ne za nas, mi smo pokušali ono što je bilo do nas, a to je da se dogovorimo u vezi sa tim šta ćemo raditi sa sudskim sporovima, a sad će to morati da se plati.“

Predstavnici sindikata su poručili da su povodom aktuelnih problema, u februaru imali sastanak u Ministarstvu prosvete, ali da se resoni ministar Branko Ružić nije pojavio.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar