đaci, srednjoškolci, tinejdžeri, učenici, srednja škola, maske, maska
Foto: Shutterstock

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) zatražila je danas hitan prijem kod ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića zbog pet "gorućih problema" od epidemije do nedavnih zakonskih izmena i dopuna, ali i potraživanja zaposlenih.

Kao goruće probleme USPRS ističe sve težu epidemiološku situaciju i moguć raspad obrazovnog sistema zbog razboljevanja nastavnika, zatim potraživanja zaposlenih u prosveti, izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje su predvidele kombinaciju odeljenja od 5. do 8. razreda, što bi definitivno pogasilo sve manje škole u Srbiji.

Među ove probleme USPRS navodi i pritisak na sve škole i zaposlene koji ne žele da prihvate partijske direktore, za šta je ilustracija Gimnazija u Smederevskoj Palanci, ali i sudski procesi koji će višestruko poskupeti isplate po IOP-u, toplom obroku i regresu.

USPRS od Vlade Srbije i Ministarstva traži da se u budžetu planira veće izdvajanje za prosvetu.

„Vlada Srbije nije ispunila deo Sporazuma o rešavanju spornih pitanja iz 2015. godine koji se tiču uspostavljanja platnih razreda od 1. januara 2016. godine. Unija SPRS se zalaže za odnos zarada 1:2:3 gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice (oko 35.000,00 dinara); dva bi bili naši administrativni radnici (oko 70.000,00), a koeficijent 3, nosili bi svi fakultetski obrazovani u školama (oko 105.000,00 dinara). Da bi se ovaj odnos postigao potrebno je planirati povećanje zarada u našem sistemu tri godine po 20 odsto“, navodi se u saopštenju.

USPRS traži još 12 posto povećanja u rebalansu budžeta za 2022. godinu, s obzirom na odobrenih 7 odsto, a isto povećanje od 20 posto treba primeniti i naredne dve godine.

„To bi dovelo do pravednog odnosa zarada. Podsetićemo, prosečna plata u Srbiji u prošloj godini bila je 64.393 dinara, a u obrazovanju, 63.044 dinara, iz čega vidimo da je obrazovanje 2,1 posto ispod republičkog proseka. Istovremeno, u obrazovanju radi oko 80 odsto visokoobrazovanih ljudi, pa je jasno kakva je poruka koju država šalje“, navodi USPRS i dodaje:

„Tražimo da se isplata ličnih primanja u prosvetnom sistemu izjednači sa zdravstvom, tako što bismo 5. aprila ili 20. marta, pored polovine plate koja se isplaćuje, primili još polovinu zarade. Na takav način i ljudi u prosvetnom sistemu bi 5. aprila primili drugi deo prinadležnosti za mart 2022. godine.“

Isplata nagrada, korigovanje koeficijenata…

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži isplatu 35.000 dinara za sedam Svetosavskih/Novogodišnjih nagrada (od 2016. do 2022.) predviđenih potpisanim Sporazumom o rešavanju spornih pitanja i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovim, srednjim školama i domovima učenika.

„Velike uštede su ostvarene u sistemu smeštanjem tehnoloških viškova, preko 29 000 ljudi. Time je državnoj kasi sačuvano oko 6 milijardi dinara“, navode u saopštenju.

USPRS traži i isplatu 20.000 dinara do kraja marta 2022. godine zaposlenima u prosvetnom sistemu, na ime duga, a ostatak bi bio, kako ističe ova unija, predmet dogovora.

Prosvetari traže i korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim stepenom (sa 8,62 na 13,42) i petim stepenom (sa 9,16 na 13,65), koliko iznose koeficijenti u nastavi. Zatim korigovanje koeficijenta šefa računovodstva sa četvrtim stepenom (sa 11,15 na 13,73) i šestim stepenom (sa 13,73 na 14,88), koliko iznose koeficijenti u nastavi.

USPRS traži i korigovanje koeficijenata pomoćnom osoblju koje je zaposleno u prosveti. Prema postojećim koeficijentima njihove plate dopunjuju se do minimalca, a to je i osnovica za penziju. Umesto koeficijenta 6,30 adekvatan koeficijent bi bio 9,30, ističe Unija.

Foto: Shutterstock

Prosvetari traže i plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete, jer su „svojim angažovanjem državi uštedeli veliki novac, pa bi plaćanje putnih troškova bilo najmanje što se može učiniti za ovaj neveliki broj ljudi“.

„Tražimo od Ministarstva hitan dogovor o isplati dugovanja našim kolegama koji su radili sa učenicima po IOP programima da se ne plaćaju velikim sudski troškovi bespotrebno. Takođe, tražimo dogovor oko isplate toplog obroka i regresa za sve zaposlene koji na to imaju pravo i da se ta stavka reši zakonski za sve zaposlene u prosvetnom sistemu,a ne dugotrajnim i skupim sudskim sporovima“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Dugovanja prema zaposlenima u prosveti se nagomilavaju i godinama ne rešavaju. Ona proističu iz potpisanog Sporazuma, kako sa Vladom Republike Srbije, tako i sa resornim Ministarstvom. Unija SPRS očekuje zvanične i konkretne pregovore. Dosledni smo i spremni za dogovor. Ovakav odnos države smatramo ponižavanjem prosvetnih radnika i to je razlog za hitne pregovore o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih.“

Bonus video – Anketa: Strahuju li roditelji od povećanja broja zaražene dece u školama?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar