Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs, Aleksandra Petrović/Nova.rs, Shutterstock

Sindikat obrazovanja Čačak i Unija prosvetnih radnika Srbije već godinama se bore kako bi bila izvršena korekcija zarada od 20 % i isplata ostatka dugovanja zaposlenima od 50.000 dinara. Zbog toga će u utorak, 8. novembra na Dan prosvetara, protestvovati ispred Vlade Srbije, a časovi će biti skraćeni na trideset minuta, kažu članovi USPRS.

Istuču i da je jedan od zahteva smanjenje broja učenika u odeljenju na 24 i poručuju da im je dosta „kvazi seminara“ koji ničemu ne služe.

Pročitajte i:

Član Predsedništva Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije Vesna Jerotijević kaže da je kvalitet nastave u opadanju, jer je u školama prekobrojan broj učenika u odeljenju. Prema njenim rečima, smanjenje broja đaka je jedino rešenje.

Foto: Ljubica Sokić/nova.rs

„Tako će se nastava obavljati kvalitetno, pogotovo nakon uvođenja elektronskog dnevnika. Roditelji kasnije imaju problem i moraju deci dodatno da plaćaju privatne časove, jer mi nismo u mogućnosti da izvedemo nastavu kvalitetno za postojeći broj učenika“, istakla je ona napominjući da su prosvetni radnici digitalizacijom dobili preobiman posao.

Kako kaže, administrativni posao udaljava od nastave i sve ono što moraju da urade oko upisivanja časa u elektronski dnevnik, a vreme od 45 minuta, koliko traje jedan školski čas, je nedovoljno.

Foto: Ljubica Sokić/nova.rs

„Kvazi seminari koje smo primorani da posećujemo vikendom, su sve, samo su najmanje usavršavanja i obučavanja“, ocenila je Jerotijević.

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić i rukovodilac resora za finansije i analitiku USPRS je podsetio da su i 1. septembra ove godine imali štrajk upozorenja, sa vrlo sličnim zahtevima kao ovim sada.

„Tada se govorilo o malim odeljenjima i za to smo se izborili, pogotovo u Ivanjici koja je bila ugrožena. Tada je i ministar prosvete je odobrio da svih 110 seoskih škola nastave i dalje da rade. Kvalitet nastave na seoskom i gradskom području treba da bude isti“, naglasio je Adžić.

Protest prosvetnih radnika ispred Skupstine Srbije
Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Takođe, osvrnuo se i na nenaplaćena potraživanja koja su višegodišnji problem prosvetnih radnika.

„Stalno ponavljamo kao papagaji, ali moramo i dalje da pričamo o tome da bismo podsetili nadležne na sve ono što su potpisali pre sedam godina“ istakao je Adžić.

Inače, Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije broji oko 30.000 članova, a 8. novembra štrajku će pristupiti još dvadeset osam „kuća znanja“ koje su članovi Sindikata obrazovanja Čačak.

BONUS VIDEO: Prosvetari Nećemo socijalnu pomoć hoćemo ono što nam država duguje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar