Kinseski festival svetlosti. Kineska Nova godina, Beograd na vodi, kula Beograd, lampioni, obeležavanje Kineske Nove godine
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nizom manifestacija i kulturnih programa i ove godine će od 29. januara do 19. februara u više gradova u Srbiji biti obeležena Kineska nova godina.

Pored Beograda gde će 9. februara biti održana centralna proslava, Kineska nova godina biće obeležena i u Nišu – 29. januara, Novom Sadu – 30. januara i Smederevu – 6. februara.

Obeležavanje Kineske nove godine u Srbiji po šesti put organizuju vlada Srbije, ambasada Kine u Srbiji, Kineski kulturni centar i Institut za pojas i put, saopšteno je iz vlade Srbije.

Svi sadržaji i pripremljeni programi imaju za cilj jačanje veza u domenu kulture i razmenu vrednosti između Srbije i Kine, promovišući međusobno razumevanje, prijateljstvo i saradnju u okviru Inicijative pojas i put, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Planirane aktivnosti uključuju nastupe umetničkih trupa, operske predstave, koncert Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra, izložbe i radionice tradicionalnih umetničkih veština, predavanja o kineskoj kulturi, kao i posebne događaje posvećene Godini zmaja i jačanju „čeličnog prijateljstva“ Srbije i Kine, najavili su organizatori.

Povodom ulaska u kinesku Godinu zmaja JP Pošta Srbije izdala je posebnu poštansku markicu.

U saradnji sa najvećim evropskim festivalom mladih, Egzitom, biće izvedena i specijalna karnevalska povorka sa kostimom zmaja, koja će biti predstavljena i na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom ovogodišnjeg izdanja festivala, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Saša Matić i Tea Tairović- Srpska Nova godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar