Sarajevska ulica, Beograd
Foto: Shutterstock/trezordia

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je najavio da se razmatra promena imena brojnih ulica u Beogradu koje nose naziv po mestima iz bivše SFRJ - pa će tako Sarajevska, Mostarska, Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska i Zenička ulica uskoro imati nove nazive. U jutarnjem programu "Probudi se", pisac Nenad Novak Stefanović objasnio je koliko je besmislena ova inicijativa vlasti.

„Mi zadiremo sada u identitet. Ja ne bih promenio naziv Sarajevskoj iz tri razloga: ime baštini tradiciju Jugoslavije; zatim, samo Sarajevo ne možemo gledati kroz sadašnju situaciju – jer mi imamo pravoslavnu crkvu na Baščaršiji iz 14. veka, što znači da su Srbi već dugo živeli tamo; i najzad, oduvek je to bila Sarajevska ulica jer je ovde put za Sarajevo“, objašnjava Stefanović za Novu S.

Međutim, nisu samo ulice sa imenima bosanskih mesta na udaru – pre svega je tu dosta onih koje su ime dobile po hrvatskim gradovima. Stefanović je ukazao da vlast iz neznanja pravi ogromnu grešku, jer često i ne zna pravo značenje koje neka reč ima.

„Meni je bilo zanimljivo da će se menjati naziv Porečke ulice. Poreč nije naziv grada u Hrvatskoj, već je srpska reč koja označava grad pored reke. Donji Milanovac se nekada zvao poreč. Treba biti pažljiv kada se menjaju imena ulica, jer time gubimo slojevitost Beograda“, istakao je pisac.

Pročitajte još:

Stefanović je ipak optimističan – smatra da će Beograd preživeti sve, i da čak ni ovakvi potezi vlasti neće da unište kosmopolitski duh najvećeg srpskog grada. On je nagasio da je za ovakav problem najbolje oformiti stručnu komisiju koja će doneti pametne i promišljene odluke, koje neće biti političke.

„Beograd je postojao mnogo pre nas, i postojaće posle nas. Sve greške će biti ispravljene, ali je zanimljivo svođenje grada na ono što se trenutno dešava. Setimo se da u Beogradu dugo nisu živeli Srbi, ali je grad čuvao svoj duh. Evo i u Jerusalimu postoji tenzija, ali nikome ne pada na pamet da tu nešto menja. Beograd je metropola Balkana“, zaključuje Stefanović za „Probudi se“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare