Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Đaci osnovnih i srednjih škola broje sitno do početka prolećnog raspusta koji ove godine neće biti isti za sve učenike, a obrazovne ustanove u Vojvodini će u odnosu na ostale imati potpuno drugačiji „ritam“ prazničnog odmora.

Raspust počinje 22. aprila, međutim osnovci i srednjoškolci se ne vraćaju u klupe istog dana. Učenici osnovnih škola imaju čak 12 spojenih slobodnih dana, dok će srednjoškolci imati osam, od toga četiri za Uskrs, a zatim još četiri za prvomajske praznike.

Pročitajte još:

Međutim, prvi se raspuštaju đaci koji pohađaju osnovne i srednje škole u Vojvodini, pa je za njih poslednji radni dan u ovom tromesečju sutrašnji, dok su već od petka 15. aprila slobodni od školskih obaveza. Za razliku od ostalih škola u Srbiji, koje sa radom prestaju nedelju dana kasnije, u Vojvodini se raspust završava 25. aprila. To ipak nije sve, jer će učenici vojvođanskih škola ponovo za prvomajske praznike imati tri dana odmora i to 1., 2. i 3. maj.

Da zaključimo, u ostalim delovima Srbije, za učenike osnovnih škola raspust počinje 22. aprila i traje do 3. maja, dok su srednjoškolci na odmoru od 22. do 25. aprila, a zatim ponovo od 30. aprila do 3. maja. Od 26. do 29. aprila učenici srednjih škola moraće da prisustvuju nastavi.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Pitam se čiji mozak je ovo smislio, pa kakva je to besmislica da deci ovako razdvajaju raspust i prave ovaj zbrkani kalendar koji niko ne razume. Imam dve ćerke, jedna je prvi razred srednje škole, a druga je u petom razredu osnovne. Planirali smo da putujemo 10 dana na planinu, misleći da će obe biti slobodne do trećeg maja. Tek pre neki dan sam saznala da starije dete mora u školu već 26. aprila i sve smo otkazali. Nećemo da je ostavljamo u Beogradu samu, a ne možemo sva četiri dana da je povlačimo iz škole, to ne bi bilo fer prema ostalim drugarima, koji bi takođe možda negde otišli da nije ovog ‚fenomenalnog‘ plana Ministarstva prosvete, u kojem ne postoji čovek koji logično razmišlja, nego sve moraju da zakomplikuju i naprave glupost“ ispričala je za Nova.rs ljutita mama Dragana Kocić, iz Beograda.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Učenici osnovnih škola spajaju uskršnji praznik, koji je 24. aprila sa prvomajskim praznicima, koji traju do 3. maja.

„Ne znam koji je razlog razdvajanja raspusta, verovatno je reč o broju kalendarskih dana koji su drugačiji za osnovce i srednjoškolce, a potrebno je možda da se ispuni njihov propisani broj, pa je ovo možda jedini način da se godina završi u planiranom roku, krajem juna. Ranije je međutim i početak letnjeg raspusta bio drugačiji za osnovne i srednje škole. Roditelji koji su planirali putovanje, a imaju decu u osnovnoj i u srednjoj školi, možda mogu da napišu molbe školama, na osnovu kojih bi odeljensko veće ili direktor mogli da odobre odsustvo deteta. Ove godine su čak tri ili četiri puta menjani kalendari, pa je razumljivi što ljudi ne mogu da se snađu kad koji raspust počinje, a kad se završava“ objašnava za Nova.rs Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Podsetimo, drugo polugodište za osnovce završava se 10. juna, za učenike osmog razreda, odnosno 24. juna 2022. za ostale osnovce, ali i za srednjoškolce.

Ministarstvo: Razlike u radnim nedeljama

„Učenici osnovnih škola imaju 36 radnih nedelja, a učenici srednjih škola imaju 37 radnih nedelja. Zbog ove razlike u broju radnih nedelja školski kalendar je oduvek bio drugačiji za osnovce i za srednjoškolce. Zbog ovog nepodudaranja, uvek srednjoškolci imaju jednu nedelju raspusta manje – nekada je to tokom zimskog, a nekada tokom prolećnog raspusta“ kažu za Nova.rs u Ministarstvu prosvete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar