Prijava za mentorstvo FOTO: Promo

Program za povezivanje sa srpskom dijasporom „Tačka povratka“ pokrenula je program Mentorstva za povratak kako bi našim ljudima iz dijaspore bilo lakše prilikom donošenja odluke o eventualnom povratku u Srbiju.

„Iz dvogodišnje komunikacije sa našom dijasporom, zaključili smo da i pored opštih informacija koje su relevantne za povratnike, postoji jedan emotivni i lični aspekt povratničkog puta koji se kroz razmenu iskustva može mnogo bolje približiti svima koji o tome razmišljaju. Kada smo dobili prvi upit da jednu povratnicu povežemo sa nekim ko se kao i ona odlučio na povratak iz Kanade u Srbiju, i napravili konekciju, shvatili smo da u tom vidu povezivanja postoji ozbiljan potencijal. Upravo zbog toga, podigli smo posebnu stranicu za Mentorstvo koja je aktivna na sajtu Tačke povratka”, rekao je Ivan Brkljač, direktor programa Tačka povratka.

Program ima za cilj da okupi povratnike koji su već prošli put preseljenja i integracije u lokalno društvo i koji aktivno stvaraju i žive u Srbiji sa ljudima koji o tom koraku razmišljaju i koji imaju u planu da se u narednom periodu vrate. Upitnik na sajtu je namenjen mentorima za povratak koji zapravo volontiraju određeni broj sati u toku godine i koji sa potencijalnim povratnicima mogu putem mejla da razmene svoja iskustva i približe kako je za njih taj put izgledao.

„Nismo ni sekund razmišljali da li ćemo ući u projekat jer smo uvideli priliku da i na ovaj način doprinesemo lakšem povratku naših građana u Srbiju. Kako je neko prošao put od Amerike do Novog Sada, sa porodicom, bitno je životno iskustvo koje se uvek bolje deli na ličnom nivou. Pošto smo jedna od ključnih dodirnih tačaka sa našom dijasporom, a poučeni pozitivnim primerima koja su ovakve razmene donele u prethodnom periodu, bilo je logično da za 2022. odemo korak dalje u realizaciji ove ideje”, dodao je Ivan Brkljač.

Naši ljudi koji žele da se vrate i žive u svojoj zemlji, imaju priliku da na ovaj način pronađu druge povratnike koji su već prošli put reintegracije u društvo, prevazišli neke bitne prepreke ili doneli odluke koje određuju dalji život njihove porodice – što sve može biti od suštinskog značaja za nekoga ko o povratku još uvek razmišlja. Tim Tačke povratka je spreman da primi sve upite u vezi sa programom na mail [email protected] a svi zainteresovani mogu pogledati i stranicu Mentorstvo koja je dostupna na sajtu programa.

„Tačka povratka“ je program povezivanja i saradnje između srpskih zajednica iz celog sveta kroz razmenu znanja i iskustava, koji se realizuje uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlade Republike Srbije. Ideja „Tačke povratka“ je izgradnja otvorenog srpskog društva, koje slobodno razmenjuje informacije, koristi potencijale srpske dijaspore i vodi dijalog na temu odlaska i povratka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare