Foto: Printscreen/Google maps

Profesoru beogradske Ugostiteljsko-turističke škole još čekaju svoje zaostale plate, iako im je prošle nedelje, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija, obećano da će Vlada doneti zaključak kojim će biti omogućeno da im zarade konačno legnu na račune.

„Platu nismo dobili. U najboljem slučaju čekamo je u petak ili od nedelje. Vrlo je usijano. Sada će treća zaostala zarada da bude. To je stvarno strašno. Nemaju svi ušteđevinu, pogotovo oni mlađi ljudi koji su tek počeli da rade“, objašnjava nam Vesna Živković iz sindikata Ugostiteljsko-turističke škole.

Nakon sastanka na kojem je, 22. jula, direktorka Ugostiteljske škole razgovarala sa predstavnicima Ministarstva finansija, zapolsenima je rečeno da će Vlada usvojiti zaključak, nadali su se platama. Nadu ne gube, pa očekuju da će na sutrašnjoj sednici Vlade konačno biti završena administrativna procedura koja će im omogućiti ono što im sleduje – platu.

U međuvremenu, oni ne sede skrštenih ruku. Organizovali su i potpisivanje onlajn peticije „Podrška zaposlenima u UTŠ i školskoj radionici „Palas“.

Zaposleni u ovoj beogradskoj školi obratili su se našem portalu pre desetak dana i zamolili nas da im pomognemo, da se čuje za njihov problem. Ubrzo nakon toga usledila je reakcija nadležnih i zakazan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete, ali tu njihovim problemima nije kraj.

U čemu je stvar?

UTŠ je srednja stručna škola, koja ima kao školsku radionicu hotel “Palas”. U školi i radionici imamo zaposlene na budžetu i na sopstvenim sredstvima. Zaposleni na sopstvenim sredstvima su većinski u školskoj radionici, a zaposlene na budžetu, mahom nastavnike, plaća Ministarstvo prosvete.

Platu zaposlenih na sopstvenim sredstvima hotel mora sam da zaradi. Hotel sad ne zarađuje, zbog situacije sa koronom. Pošto su škola i hotel jedno pravno lice, mora svima da bude istovremeno isplaćena plata. Ako nema za ljude na sopstvenim sredstvima, ne može biti isplaćena ni ljudima na budžetu.

Podsećamo, ministar prosvete Mladen Šarčević, poručio je tada zaposlenima da su bezobrazni i da ne mogu da ga teraju da krše zakon. Posavetovao ih je da odvoje platne spiskove onih zaposlenih koji su na budžetu i onih koji to nisu, uputio ih je na Vladu. Nakon pisanja našeg portala, usledila je reakcija nadležnih, ali još nema ni njihovih plata, ni trajnog rešenja.

„Nadomestiće se taj novac koji ne postoji za radnike koji su na sopstvenim, a ne budžetskim sredstvima. Još uvek nema adekvatnog trajnog rešenja. Razdvajanje platnih spiskova onih koji su na budžetu i onih koji to nisu treba da se reši na nekom višem nivou. Pretpostavljam da to ima veze i sa time što nova Vlada nije formirana, pa se čeka da se vidi dalje šta i kako“, pribojava se Vesna Žarković iz Sindikata “Ugostiteljsko-turističke škole“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare