Foto: Zoran Lončarević

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednici reprezentativnih sindikata potpisali su danas Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Važenje Posebnog kolektivnog ugovora po tom sporazumu produžava se do 13. jula, navodi se u saopštenju ministarstva.

Šarčević je ukazao na neophodnost nastavka saradnje kako bi se unapredio status delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Predstavnici sindikata istakli su značaj potpisivanja Sporazuma, naročito u okolnostima kada se nastavljaju razgovori sa ministarstvom oko definisanja teksta novog Posebnog kolektivnog ugovora.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović ocenila je da je veliki posao i pred sindikatima i pred ministarstvom, podsetivši da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje prva i osnovna karika u obrazovanju.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović je poručio da je mnogo toga urađeno u oblasti predškolskog obrazovanja i dodao da u trenutku kada je postao predsednik sindikata nije postojao ni zakon koji reguliše tu oblast.

On je izrazio uverenje da će kada je reč o novom PKU, posao biti realizovan na dobrobit celokupnog predškolskog obrazovanja na teritoriji Srbije, navodeći da je cilj da se reše pojedine praktične stvari kada je reč o zaposlenima u predškolskim ustanovama.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić navela je da je današnje potpisivanje Sporazuma veoma značajno i da očekuje da će u naredna dva meseca biti nađeno najbolje rešenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar