Foto:peuzeto sa/twitter.com/dobrinacelnik; Tamara Marković/Nova.rs

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je oglas o javnom nadmetanju radi otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Beograda uz Radničku ulicu.

Grad Beograd prodao je plac u Radničkoj ulici, površine oko 56.000 kvadrata na kom su se nekad nalazili rezervoari NIS-a, kompaniji Beograd na vodi za početnu cenu od oko tri milijarde dinara, odnosno oko 27 miliona evra.

Kako je bilo navedeno u oglasu Direkcije za građevinsko zemljite i izgradnju Beograda, na lokaciji nisu dozvoljene komercijalne delatnosti, kao što su: šoping centri, hipermarketi, šoping molovi, stanice za snabdevanje gorivom, distributivni centri, veletržnice, skladišta, pijace, komercijalne garaže, a dozvoljene kompatibilne namene su sadržaji iz oblasti kulture i sportski objekti i kompleksi.

Istaknuto je i da se objekti od posebnog interesa za javnu službu za zaštitu spomenika kulture koji se nalaze na lokaciji (kula osmatračnica – centar za video nadzor, kuća za stanovanje, i dimnjak nekadašnje toplane) moraju zadržati u postojećem gabaritu i volumenu, bez mogućnosti promene izgleda, dogradnje i nadgradnje. Dozvoljena je, međutim, restauracija, sanacija i revitalizacija ovih objekata.

Stranka slobode i pravde, čiji su predstavnici prisustvovali današnjem javnom nadmetanju, podsetila je u saopštenju da se plac nalazi u neposrednoj blizini Ade Ciganlije, Hipodroma Beograd i turističkog kompleksa Topčider. U saopštenju se dodaje su predstavnici SSP-a naveli da su istakli prigovor nema javnog nadmetanja kada postoji interesovanje „Vučićevih arapskih prijatelja“.

Stranka slobode i pravde
Foto:GrO Beograd Stranke slobode i pravde

„Bacili su oko na ceo Beograd, a ova gradska vlast nastavlja s prodajom. Opet jedan ponuđač. Opet prijatelji ove vlasti“, poručili su iz SSP i dodali da imaju plan da, posle smene aktuelne vlasti, raskinu štetni ugovor o Beogradu na vodi sa arapskom kompanijom.

„Upravo je Grad prodao još jedno parče Beograda u Radničkoj ulici, i to oko 56.000m2 u neposrednoj blizini Ade Ciganlije, Hipodroma Beograd i turističke celine Topčider, firmi Beograd na vodi za početnu cenu od oko 3 milijarde dinara jer nije bilo drugog ponuđača.

Stranka slobode i pravde ima plan da se po smeni ove vlasti raskine štetan ugovor o Beogradu na vodi sa arapskom firmom.

Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograda upozorio je ranije na novu brzinsku rasprodaja veoma vrednog zemljišta u vlasništvu grada Beograda.

„U pitanju je zemljište površine 55.169 kvadratnih metara koje se nalazi uz Radničku ulicu, u neposrednoj blizini sportsko-rekreativnog centra ‘Ada Ciganlija’, Hipodroma i kulturno-istorijske i turističke celine Topčider“, naveo je Veselinović i dodao:

„Ne davimo Beograd umesto rasprodaje našeg grada zahteva da se naša javna dobra čuvaju, unapređuju i uvećavaju kako bi služila društvu i građanima i građankama u budućnosti.“

Bonus video – Prodaja Aljaske – ruska greška i posao veka za Amerikance

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare