Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a okupljenim vernicima je poručio da čuvaju jedni druge, misleći i na Srbi i Albance.

Patrijarh Porfirije rekao je u besedi posle ustoličenja u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih, u obraćanju arhijerejima, okupljenima i narodu, da je mnoštvo razloga zbog kojih smo ovde došli, ali da je jedan jedini najvažniji, a taj glavni razlog danas je Presveta mati Božja.

„Iznova, shvatamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Božji, da Bogu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja imamo, da smo u zajednici sa svima svetima, da imamo dom očev, Crkvu našu, ali i da istovremeno pripadamo i svojim porodicama i svom narodu, i društvu u kojem živimo, ali i zajednici svih naroda sveta“, poručio je patrijarh, prenosi RTS.

Sa ovog svetog mesta, kako je istakao, poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima – prepoznajemo Boga i čuvajmo jedni druge, jer želja za mirom saglasna je sa osnovnim načelima naše vere.

„Mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo i celokupni stvoreni svet, mir koji je dar Božji siguran je i jedini nepokolebljiv. On je istovremeno i unutrašnji i naš lični mir, ali i spoljašnji mir sa svim ljudima i sa svim stvorenjima“, poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije ustoličen je danas u Pećkoj patrijaršiji, a sve informacije vezane za čin ustoličenja čitajte na Nova.rs.

Bonus video: Patrijarh Profirije danas će biti ustoličen kao 46. patrijarh SPC

 

Komentari

Svi komentari (1)