Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Iako predstavnici zdravstvene struke u Srbiji smatraju da broj zaraženih medicinskih radnika nije alarmantan, jer se uklapa u statistike drugih zemalja, poređenja pokazuju da je u Srbiji on znatno viši nego u susednim zemljama.

Prema podacima Radija Slobodna Evropa, u Bosni i Hercegovini je zaključno sa 14. aprilom bilo zaraženo 39 zdravstvenih radnika od ukupno 1.083 pacijenta zaražena koronom, od čega je jedan preminuo. Što znači da od ukupnog broja obolelih, zdravstveni radnici čine 3,6 odsto.

U Severnoj Makedoniji je, za isti period, od 908 zaraženih osoba, broj zdravstvenih radnika bio 57, što čini 6,28 odsto obolelih.

U Crnoj Gori je do istog dana registovano 283 obolela, od čega su 7,42 odsto zdravstveni radnici.

Foto: Nova.rs

„U kompletnom zdravstvenom sistemu Crne Gore imamo 21 obolelog, što predstavlja 7,5 odsto od ukupne populacije obolelih. Podsetiću vas da se to u drugim zemljama kreće između 12,5 u 15 odsto, što je duplo manje u Crnoj Gori“, rekao je u utorak dr Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore na koferenciji za medije.

U Srbiji, kada se gleda presek na isti dan, 14. april, od 4.465 obolelih, 533 osobe su bile zdravstveni radnici, što je 11,94 odsto.

Povezane vesti

Srbija u regionu vodi i prema broju zaraženih lekara u odnosu na broj stanovnika. Zaključno sa 14. aprilom, u Srbiji je to 64 osobe na milion stanovnika, u Crnoj Gori 33, a u Severnoj Makedoniji 27, a u BiH 12.

Foto: Nova.rs

Govoreći o broju zareženih lekara, v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović ocenila je da „svuda u svetu zdravstveni radnici budu negde 10 odsto obuhvaćeni ovom epidemijom, jer su prvi na udaru“.

Procenat obolelih zdravstvenih radnika u odnosu na broj ukupnih obolelih u Srbiji je sličniji procentu od 12 odsto, koji se vezuje za Španiju, zemlju koja je druga zemlja na svetu po broju zaraženih koronavirusom.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram