Foto: Shutterstock

Koliko puta ste osetili umor i vid vam je bio zamagljen zbog celodnevnog gledanja u telefon ili računar? Tokom izolacije svi smo bili okretnuti tehnologiji, koja nam je bila jedini prozor u svet. Međutim, ako pogledamo ljude oko sebe, u kafićima, na terasama, uprirodi, shvatićemo da su računari i telefoni naša svakodnevica. O problemima koji nastaju prekomernim korišćenjem tehnologije i posledicama koje ono izaziva,kao i šta je to "Sindrom kompjuterskog vida", u jutarnjem programu NOVA S priča doktorka Katarina Bajec.

Sindrom kompjuterskog vida ustanovljen je 2012. godine. Tada je primećeno da su lekarima počeli da se javljaju ljudi sa istim tegobama, a jedino što im je bilo zajedničko što su više od dva sata u kontinuitetu provodili pred kompjuterima i mobilnim telefonima.

„Tu nije samo oko to koje pati – pate i naši mišići, pati naš mozak zbog toga je sve podvedeno pod sindrom kompjuterskog vida“, kaže dr Katarina Bajec.

Oko je, kako kaže – savršeno pametan organ.

„Kao što ne možeš da treniraš ceo dan, tako se i ovde mišići zamore. Oseća se bol, nelagoda, mutna slika. Kada gledaš u kompjuter ili telefon, ne trepćeš i rožnjača nije dovoljno vlažna. Slika postaje mutna, a ako nema dovoljno suza – oko peče“, objašnjava dr Bajec.

Postoji, kaže, pravilo da se, pri radu za kompjuterom svakih 20 minuta pravi pauza od 20 sekundi. Tada treba gledati na razdaljinu od šest mesta i više. tako se oko odmara.

„Sve studije pokazuju da su naše bake i deke bile u pravu. Primećeno je da kratkovida deca (ne vide na daljinu) četiri sata manje provode u prirodi. Tako da nije samo računar problem, već i to što smo u zatvorenom prostoru, ne na otvorenom. Dva sata vani smanjuje rizik od kratkovidosti za dva odsto“, navodi dr Katarina Bajec.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare