Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Severna Makedonija se suočava sa velikim porastom broja zaraženih koronavirusaom, što je pojačalo mere i građanima priredilo karantin od 80 sati koji je još u toku. Tim povodom gost jutarnjeg programa televizije Nova S "Probu se" bio je novinar Žarko Nastoski.

U Severnoj Makeoniji juče je registrovano 125 novoobolelih, a samo dan ranije čak 185, što je, kako ističe Nastoski, veliki broj za tu zemlju.

Zbog toga je i određen policijski čas od 80 sati koji ističe sutra. Prema navodima sagovornika našeg jutarnjeg programa zbog „zaključavanja“ je oko 20.000 vozila napustilo Skoplje i mnogi su očigledno rešili da potraže spas u vikendicama.

Nastoski podseća da se porast broja zaraženih povezuje sa porodičnim i verskim okupljanjima, a pre svega reč je o iftarskim skupovima povodom Bajrama. Ističe i da su kritike na račun vlasti upućene i zbog odluke koja je doneta još tokom aprila, a to je da se za vreme epidemije na zatvaraju verski objekti.

„Jasno je da je broj novozaraženih porastao nakon tih oktupljanja, kao i drugih crkvenih i verskih skupova protekle dve nedlje“, objašnjava Nastoski.

Kada je reč o otvaranju granica, sagovornik „Probudi se“, kaže da je tamošnji ministar zdravlja Venko Filipče rekao da će bi, posle analize epidemiološke situacije, takva odluka trebalo da bude razmatrana tokom naredne nedelje.

Prema njegovim rečima, otvaranje granica moglo bi da bude rizično i za Severnu Makedoniju i za okolne zemlje, pa se odluka dodatno razmatra.

Još uvek se ne zna ni da li će tokom predstojeće nedelje, a nakon karantina, biti otvoreni ratorani i tržni centri u Skuplju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare