Printscreen/Nova S

Evropska svemirska agencija je u potrazi za novim idejama koje bi oplemenile i doprinele realizaciji inovativnih projekata u istraživanju Meseca od 2020-2030. Među svega tridsetak do sada objavljenih nacrta uvrstila i predlog " Moon EcoAlarm"  - Živojina Žike Petrovića, urednika Brainz TV.

„Godinama proučavami svemir i kosmos, bavim se istorijom i budućnošću. Ovo je samo prvi korak, samo filozofska ideja za razmišljanje“, rekao je Živojin Žika Petrović, gostujući u jutarnjem programu NOVA S.

Na pitanje šta je  „Moon EcoAlarm“, on odgovara da je reč o ideji, koja treba da osvesti građane po pitanju ekologije.

„Ogromne investicije su trenutno u kosmičku svemirsku industriju i ove decenije očekujemo velike pomake u svemiru. Sredstava ima, ali ideja nema. Ove godine u julu u 15 dana čak tri svemirska broda idu na Mars“, rekao je Petrović.

Njegova ideja, kako objašnjava, podrazumeva staljanje „zelene lampice na vrh meseca“.

„Ta lampica će bliknati. Biće blago vidljiva i blinkaće zbog zagađena na zemlji, i to brzinom zagađenja. Ako spušta brzinu treptaja znači da se zagađenje smanjuje. I to će biti vidiljivo sa Zemlje. Tako će građani moći, pritiskom po vertikali, da utiču na nadležne da se zagađenje smanjuje. Idemo na Mesec da bismo spasili Zemlju“, poručio je Petrović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar