Bojan Kovačević Foto:Nova S

Istorija ponovo nestaje pred našim očima - umesto kuće Pere Velimirovića, u Resavskoj ulici u Beogradu, koju je projektovao tvorac Doma narodne skupštine Jovan Ilkić, nići će moderan kompleks. To je bila jedna od tema jutarnjeg programa Nove S "Probudi se", a gost je bio arhitekta Bojan Kovačević.

Uklanjanjem crepova sa krova pre nekoliko dana počelo je rušenje kuće u Resavskoj 25, sagrađene 1908. godine prema projektu čuvenog arhitekte Jovana Ilkića, zarad izgradnje nove zgrade od desetak spratova. Reč je o objektu koji je struka pokušala prošlog proleća da „odbrani“ od investitora – ali niije uspela.

Gost emisije „Probudi se“ smatra da je problem u tome što nigde ekspicitno ne piše to da ova kuća od velikog značaja ne može da bude srušena.

„To je  pravno-stručna klackalica koja ostavlja prsotore za tumačenja. Reč je o legislatornoj zamci, tako da građani, laici ne mogu da razumeju šta se tačno dešava. Koliko ja znam, nigde eksplicitno ne piše da ova kuća ne sme da bude srušena“, ukazuje Kovačević i slaže se sa konstatacijom da se u ovom slučaju ozbiljno zakasnilo.

On primećuje da je na snazi apsolutni fetiš investiranja i da u tom smislu vlada strahovit pritisak kojem je teško odupreti se.

 

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„To je slučaj na milion lokacija, a ne samo kada je reč o kući u Resavskoj. Ne možete tome lako da se oduprete, ako nema jasne i eksplicitne odluke službe koja se bavi zaštitom kulturnih dobara“, konstatuje Kovačević i dodaje da, koliko je on upoznat, o kući u Resavskoj 25 nema jasne eskprertize Zavoda za zaštitu spomenika.

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar