Foto prinstcreen probudi se

Direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu doktor Dragan Vasiljević rekao je jutros, gostujući u emisiji "Probudi se" na Nova S, da taj grad nije žarište koronavirusa, te se pažljivo prati svaki kontakt obolelih od kovida.

Govoreći o mogućem ukidanju vanredne situacije u Kragujevcu, Vasiljević je istakao da se tome najviše nadaju tamošnji ugostitelji, te da je doneta odluka da se radno vreme u restoranima i kafićima produži za dodatna dva sata.

“Juče smo dali mišljenje Kriznom štabu da se može produžiti radno vreme do jedan posle ponoći i do 23 časa u zatvorenom prostoru. Uz poštovanje mera distance”, naveo je on, dodajući da su nadležni u Kragujevcu bili blizu odluke da ukinu vanrednu situaciju zbog toga što je nekoliko dana uzastopno bio jednocifren broj novozaraženih, ali da je prethodni dan promenio planove, s obzirom da je cifra skočila na deset osoba zaraženih koronavirusom.

„Stalno smo na klackalici. Pre toga je nekoliko dana bio jednocifren broj zaraženih. Danas će opet biti šest pozitivnih, ali pre zvanične objave Centar za epidemiologiju mora da pozove te ljude i da vidimo da li su u pitanju novoinficirani ili retestirani. Uglavnom su to porodični kontakti. Imamo samo jedan klaster, to je fudbalski klub Ekonomac. Oni su nedavno došli iz Tuzle i od 16 njih koji su išli u tamo, njih šestoro je bilo pozitivno. To jedino žarište, taj fudbalski klub”, naveo je on, dodajući da je u Kragujevcu ima najviše određenih kućnih izolacija u Srbiji.

“Plašimo se povratka ljudi sa letovanja. Vidim da je Krizni štab dobro reagovao, jer je veoma bitno da sprečimo naglo širenje. Ne bih se složio da je situacija alarmantna u Kragujevcu i da smo mi žarište. I dalje savetujemo da se nosi zaštitna oprema i koriste sredstva za dezinfekciju”, poručio je doktor Vasiljević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar