Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Učenici osmog razreda polagali su juče probni završni ispit iz matematike, dok će danas rešavati testove iz srpskog jezika, ali i kombinovani test sa zadacima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Iako se probna mala matura ne ocenjuje i rezultati ne utiču na uspeh učenika, ona služi kao orijentir i učenicima i nastavnicima šta treba provežbati do kraja školske godine.

Uroš Momčilović, direktor beogradske škole „Vuk Karadžić“ rekao je da je organizacija probne male mature protekla u najboljem redu ali da ipak nije siguran kakvi će biti rezultati ovogodišnjeg testiranja.

Uroš Momčilović direktor Osnovne škole Vuk Karadžić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Rezultate ne mogu čak ni da pretpostavim. Prošle godine su rezultati bili poražavajući i pokazalo se da učenici nisu naročito zainteresovani ni motivisani za probni završni test. Oni su tad relaksiraniji, ne trude se koliko bi se trudili na završnom ispitu, tako da rezultati budu obično slabiji nego na završnom ispitu. Iako su rezultati probnog testa prošle godine bili loši, na pravom testu su bili zadovoljavajući“.

Kako kaže, pandemija korona virusa i novi sistem nastave uticali su na rezultate koje deca prave na testovima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ovakav način organizacije i korona virus uticali su na to da se deca malo „uspavaju“, tako da ne treba očekivati bolje rezultate nego prošle godine. Moramo biti spremni na sve opcije. Sama činjenica da oni ne idu svakodnevno u školu, nego svaki drugi dan je nešto što je uticalo da oni neke svoje radne navike koriguju. Škole su uradile sve što je u njihovoj moći da nastava teče nesmetano i da učenici dobiju svo potrebno znanje, međutim, kada nema kontinuiteta na koji su oni navikli prethodnih godina, onda dolazi i do toga da rezultati budu slabiji. Mi ćemo svakako u pripremnoj nastavi raditi sa učenicima, pogotovo na onim pitanjima na kojima su deca najviše grešila na pripremnom testu“.

BONUS VIDEO: Čačak: I srednjoškolci digli glas zbog litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar