Privremena kovid bolnica u Kragujevcu, smeštena na Šumadija sajmu, spremna je za prijem pacijenata, poručio je Dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu gostujući na televiziji NOVA S.

Cilj je da Kragujevac iz crvene uđe u zelenu zonu. To, prema rečima dr Vasilija Antića, znači da dnevno ne bude više od 15 novoobolelih na 100.000 stanovnika.

„U Kragujevcu dnevno imamo od 35 do 45 pozitivnih ljudi, to je priličan broj. Kada ima više od 20 novozaraženih dnevno na 100.000 stanovnika to je tzv. crvena zona, naš cilj je da stignemo u zelenu zonu, sa najviše 15 novozaraženih dnevno“, navodi Antić.

Privremena bolnica u ovom gradu je opremljena, sve je spremno.

„Privremena kovid bolnica će krenuti sa radom kada direktor Kliničkog centra kaže da je potrebno da se obzedi mesto za ljude na kiseoniku, koji moraju da budu smešteni u Kliničkom centru“, navodi dr Antić.

Prema nejgovim rečima, od svih testiranih pacijenata, 20 odsto ima pneumoniju.

„Od 1.400 ljudi, oko 280 do 300 je u proteklih mesec dana bilo u bolnici“, navodi dr Antić.

On podseća da postoji tri pojavna oblika korone, dok se četvrti odnosi na akutni respiratorni distres sindrom koji podrazumeva stavljanje pacijenta na respirator.

„Prvi je asimptomatski, koji najviše širi virus. Drugi je poput gripa, sa temperaturom koja traje tri, četiri dana i potom prođe. Treći je jednostrana ili dvostrana upala pluća. I četvrti je ARDC  Akutni respiratorni distres sindrom, kada pacijenti odu na repirator“, navodi dr Vasilije Antić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar