Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Donacijama privrednika obezbeđena su tri mobilna rendgen aparata za kliničko-bolničke centre “Dragiša Mišović”, “Zvezdara” i “Zemun”, koji su bili najviše opterećeni tokom pandemije, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) prilikom posete Odeljenju pedijatrije Zemunske bolnice, sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Čadež je istakao da su sredstvima sa namenskog računa PKS za donacije privrede nabavljena tri mobilna digitalna radiografska aparata za snimanja pacijenata, sa sistemom za radiološku dijagnostiku za tri kliničko-bolnička centra.

On se zahvalio kompanijama koje su od samog početka pandemije učestvovale u svim akcijama koje je PKS organizovala, počevši od paketa za penzionere, u kojoj je privreda obezbedila oko 180.000 paketa, preko donacija za
RFZO, pa do prikupljanja sredstava za kupovinu medicinske opreme i aparata, kada su veliki sistemi obezbedili novac za kupovinu po deset respiratora.

„Rendgen aparati proizvedeni su u Srbiji, proizvela ih je firma Visaris, a reč je o najmodernijoj tehnologiji. Želimo da budemo čuvarkuće i da vrednost koju stvaramo u Srbiji ostane ovde“, istakao je Čadež.

Nabavka mobilnih rendgen aparata je akcija realizovana za svega nekoliko dana, a uskoro će i Despotovcu biti isporučen još jedan veliki stacionarni rendgen.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio je donatorima koji su odlučili da pomognu državi i zdravstvenom sistemu.

On je naglasio da su ovi mobilni rengen aparati veliki benefit za pacijente, ali i za zdravstvene radnike, posebno u situaciji kada još imamo virus korona, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar