Foto: Printscreen Fonet

Tačno u podne 19. marta ove godine odlukom Vlade Srbije u cilju sprečavanja širenja koronavirusa obustavljeni su svi komercijalni međunarodni letovi sa aerodroma Nikola Tesla.

Međutim, to ne znači da su obustavljeni i civilni letovi u unutrašnjem saobraćaju i preleti putničkih aviona preko Srbije. Zbog ove odluke na aerodromu sat vremena pre zatvaranja poleteo je put Evrope veći broj aviona u kratkom razmaku.

U veoma kratkom razmaku, nekih 19 minuta posle 11 sati sa aerodroma Nikola Tesla poletela su tri privatna aviona tipa tipa „Cesna 560XLS“, od kojih je prvi sleteo na aerodrom Luton u Velikoj Britaniji, a poslednji – koji je par minuta pre uvođenja zabrane poletanja i sletanja uzleteo – sleteo je u Nicu.

Foto: printscreen/twiter/acabgd

Poslednji avioni, koji su sleteli na aerodrom Nikola Tesla bili su let Er Fransa AF1160 na liniji Paris – Beograd, kao i let Belavia B2809 na liniji Minsk-Beograd. Inače je reč o povratnim letovima. 

„Beg“ privatnih aviona, zabeležio je korisnik Tvitera „acabgd“.

Foto: printscreen/twiter/acabgd

Letenje za sad nije zabranjeno letelicama Vojske Srbije i MUP, kao i generalnoj avijaciji. Tako je avion za kalibražu SMATSA leteo na svojoj redovnoj misiji iznad Slovenije, pre nego što se vratio za Beograd.

Foto: printscreen/twiter/acabgd

Vlada Srbije se odlučila na ovu odluku pošto uprkos apelima državljani Srbije koji žive u evropskim zemljama pogođenim trenutno koronavirusom, i dalje se masovno vraćaju u Srbiju.

U cilju zaštite domaće populacije od potencijalne pretnje, pošto je koronavirus u Srbiju stigao upravo preko aerodroma iz Bergama i Milana, Vlada Srbije bila je prinuđena na ovakvu odluku – obustavu međunarodnog putničkog avio-saobraćaja.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Ono što valja znati u ovom trenutku jeste da je MUP Srbije zatvorio granične prelaze na samom aerodromu za inostrane letove, dok će se druge vrste nekomercijalnih domaćih letova biti i dalje dozvoljene.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović za TV Prva izjavio je danas da će na aerodrom „Nikola Tesla“ i dalje moći da sleću avioni, ali samo oni sa pošiljkama medicinske pomoći i ekspertima koji mogu da pomognu Srbiji u ovom trenutku, dok će ostali morati da imaju specijalnu dozvolu Vlade Srbije da bi sleteli.

Beogradski aerodrom inače nije prvi aerodrom na teritoriji Srbije koji je zatvoren za međunardone komercijalne letove.

Prvi je bio aerodrom Konstantin Veliki u Nišu, gradu koji je u Srbiji jedan od većih žarišta koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram