Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Privremene prištinske institucije proglasile su večeras zbog epidemije koronavirusa vanredno stanje u javnom zdravstvenom sektoru. Zatvoreni su administrativni prelazi osim za građane Kosova asvi građani koji uđu biče smešteni u samoizolaciju.

Vanredno stanje u javnom zdravtsvu stupa na snagu odmah. Vlada je donela ovu meru na telefonskoj sednici koju je sazvao premijer Aljbin Kurti na zahtev ministra zdravlja Arbena Vitije.

Kako se navodi u saopštenju koje su preneli prištinski mediji, ova odluka obavezuje sve institucije da postupaju u skladu s nacionalnim planom reagovanja i aktiviranjem funkcije za podršku u hitnim slučajevima koja se odnosi na javno zdravstvo i medicinske usluge.

Na teritoriji KiM je do sada registrovano devet lica zaraženih korona virusom, javlja Kosovo onlajn.

Mere proglašenog vanrednog stanja već se sprovode. Zatvoreni su administrativni prelazi osim za građane Kosova, što znači za one koji imaju kosovska dokumenta. Kako za N1 kažu u KoSSevu, preći na Kosovo i bez kosovskih dokumenata je bilo moguće tokom dana ali ne zna se šta se očekuje od sutra.

Zatvoreni su prelazi Klina i Vitima i te opštine su stavljene u izolaciju. Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da će svi građani koji uđu na Kosovo biti provereni i smešteni u samoizolaciju u periodu od 15 dana.

Stanovnici južne Kosovske Mitrovice dolaze na sever da kupuju robu.

„Prodavnice su juče bile prepune stanovnika iz južne Mitrovice koji su kupovali robu, najviše lekove i prehrambene robe koja duže traje“, javljaju tamošnji mediji.

Za to vreme u Prištini su posle uvođenja vanrednog stanja, ulice puste, a većina objekata zatvorena.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram