Vakcinacija Ušće šoping centar
Vakcinacija Ušće šoping centar. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Umesto što pričamo o uvođenju treće doze vakcine protiv koronavirusa, moramo da se angažujemo na vakcinaciji prvom i drugom dozom, jer je taj proces trenutno zastao, slažu se dr Radan Stojanović, farmakolog, i prof. dr Tomislav Preveden, predsednik Udruženja infektologa. Za N1 kažu da je potrebno da se i dalje poštuju postojeće epidemiološke mere, jer se čini, dodaju, da su se građani prilično opustili.

Raste broj pacijenata u kovid bolnicama, ali i broj novozaraženih. I dok Evropa zbog vakcinacije polako juri kolektivni imunitet, deluje da se u Srbiji sa vakcinacijom stalo. Čak 56 odsto mladih uzrasta od 18 do 29 godina misli da je vakcina podjednako rizična ili čak rizičnija od kovida-19. Kako ponovo podstaći vakcinaciju, ima li smisla da se govori o trećoj dozi ako veliki deo stanovništva nije primio ni prve dve, ali i kome je namenjena ta treća doza?

„Za sada nema panike, ali moramo biti oprezni. Imamo sve više novozaraženih, ali je dobro što nisu teže kliničke slike, a veći broj zaraženih je posledica pojave delta soja i nedovoljne imunizacije stanovništva“, kaže Preveden, a prenosi N1.

On očekuje i da će taj broj i danas biti veći od prethodnog dana.

„Kada počne da se povećava broj novozaraženih, onda to jedno vreme ne može da se zaustavi, ali mislim da neće biti tako velikog porasta na nekoliko hiljada, nego da ćemo moći da ovo zbrinemo u postojećim kapacitetima, a da će najviše biti onih koji će moći da se leče kod kuće“, optimističan je Preveden.

Stojanović kaže da smo se malo opustili, zbog prethodno dobrih rezultata borbe protiv kovida.

„Bili smo dobro krwnuli, ali smo, čini se, malo zastali, mislim da smo se malo umorili, ali mislim da je vakcinacija jedini put koji nas može dovesti do nekog rešenja. I dalje ima vremena da se taj proces afirmiše“, rekao je.

Ono što takođe nije dobro, dodaje, je što viđamo pune restorane i tržne centre i ljude bez maske.

„Mislim da smo se mnogo opustili opijeni dobrim rezultatma koje smo imali ranije, a možda smo sada na nekoj prekretnici“, dodaje.

Kada je u pitanju treća doza, Stojanović kaže da se ona mora zasnivati na kliničkim ispitivanjima.

„I ona se sprovode, ali imamo mnogo pitanja na koja nemamo odgovore. Najvažnije pitanje je koji je kriterijum za treću dozu“, smatra Stojanović.

N1: Jesmo li zakasnili s novim merama?

„Ne trebaju nama nove mere, treba nam da se pridržavamo postojećih mera, ne treba ništa novo izmišljati! Šta je problem da stavimo masku kada ulazimo u prodavnicu“, upitao je Stojanović.

„Voleo bih da smo na prekretnici na bolje, ali to se još ne vidi i postojeće mere treba rigoroznije kontrolisati, ali je najvažnije od svega vakcinacija. Moramo da se pozabavimo time da se ljudi vakcinišu prvom i drugom dozom, a ne da već razmišljamo o trećoj“, naglasio je Preveden.

Prema njegovim rečima, nema smisla govoriti o trećoj dozi ako je loš procenat vakcinacije sa prve dve doze.

„Nema smisla, treba insistirati na tome da se vakcinišu prvom i drugom dozom. Treća doza neće zakasniti ako se bude davala šest meseci nakon druge. Gubimo vreme na tome što ne vakcinišemo ljude. Moramo da razmtaramo kako da motivišemo ljude koji nisu vakcinisani da to urade“, mišljenja je Preveden.

Veliki broj mladih ne veruje u to da je vakcina potpuno bezbedna.

„Ja sam kliničar, moj posao je da lečim obolele, a oni koji se bave preventivnom medicinom, to je njihov zadatak. Ja mogu svojim primerom da kažem da sam se ja vakcinisao, moji su se vakcinisali, deca su se vakcinisala… Mogu samo da kažem kako nevakcinisani izgledaju u bolnici – završe na respiratoru, bore se za vazduh. Nemam ideju šta treba uraditi, ali treba sigurno što više pričati o tome, angažovati popularne ličnosti. Mladi šire virus, njima neće biti ništa možda, ali zaraziće starije“, izjavio je Preveden.

Šta je opasnije – virus ili vakcina?

A da li je vakcina opasnija od virusa? Doktor Stojanović misli da nije.

„Mislim da je uloga medija u ovome ogromna, veliki prostor je u početku dat onima koji nisu kompetentni da pričaju o tome. Mislim da je edukacija jedini put ne samo kada je vakcinacija u pitanju. Kada su mladi u pitanju, slažem se s Prevedenom, mladi su posebna kategorja, svega su se nagledali, dosta im je lažnih autoriteta, slanja duplih poruka, ne možemo da ih krivimo što ne veruju u institucije sistema“, naglasio je Stojanović.

I dodaje – ne može se poverenje tako lako da povrati.

„Mladima treba ponuditi istinu, samo istinu o vakcinama. Ne smemo da kažemo da nema neželjenih efekata, jer to nije tačno, dobile su dozvolu za hitno delovanje, neželjeni efekti se još istražuju, ali ono što možemo reći je da je korist od vakcine višestruko veća nego bolest. I to je ono što svi građani treba da znaju, pa neka biraju. Bolest se može i preležati, ali mislim da je vakcinacija bezbedniji i efikasniji način da steknemo imunitet“, zaključio je Stojanović.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar