Foto: Printscreen/YouTube/tvkcn

Fondacija Slavko Ćuruvija podnela je u sredu prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv Televizije Kopernikus (TV K:CN) zbog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika REM, zbog emitovanja emisije funkcionera SNS i narodnog poslanika te stranke Vladimira Đukanovića.

„Televizija Kopernikus je prekršila Pravilnik REM-a o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, u čijem se članu 9, stav 4 predviđa da lice koje je funkcioner ili istaknuti predstavnik određene političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti“, navela je Fondacija u saopštenju.

Na toj televiziji emituju se ili su se emitovale emisije „Na kraju dana sa Đukom“, „Dobro jutro sa Đukom“ i „Na vezi sa Đukom“, čiji je autor i voditelj Vladimir Đukanović, istaknuti predstavnik Srpske napredne stranke, član Glavnog odbora te stranke i narodni poslanik u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije.

Emisija „Na kraju dana sa Đukom“ emituje se od 13. januara 2020. godine svakog radnog dana od 22.00 do 23.00 na Televiziji Kopernikus TV K:CN. Ova emisija predstavlja kontinuitet ranijih emisija „Dobro jutro sa Đukom“ u jutarnjem terminu iste televizije, čiji je voditelj takođe bio Vladimir Đukanović, a koje su imale sadržinu iste vrste. Tokom trajanja vanrednog stanja, emisija koju vodi isti funkcioner se emituje pod nazivom „Na vezi sa Đukom“ u terminu od 12.00 do 13.15 svakog radnog dana.

„Emisije u osnovi predstavljaju aktuelno-informativni program koji čine informacije i analize o aktuelnim događajima i temama političkog, ekonomskog i uopšte iz javnog života. Pored toga što emisiju koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima, voditelj je u emisiji 4. maja 2020. direktno pozivao građane na kršenje važećih zakona Republike Srbije, pozivajući ih na paljenje pirotehničkih proizvoda suprotno članu 17 Zakona o javnom redu i miru, čime se ugrožava sigurnost građana i izaziva opšta opasnost“, ističe Fondacija.

„Imajući u vidu položaj Vladimira Đukanovića u političkoj stranci čiji je član, smatramo da kao urednik utiče diskriminatorski na izbor tema, način na koji se teme obrađuju i na taj način lično i subjektivno prenosi gledaocima stavove koje kao pripadnik političke stranke koju zastupa, čime ugrožava opšti interes u javnom informisanju“, zaključuje se u saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare