Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes HUNGARY OUT

Udruženje Prijatelji dece Srbije saopštilo je da po odluci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ova organizacija neće biti organizator Dečije nedelje (DN) u 2020. godini.

„S obzirom da nam se kao autoru i višedecenijskom realizatoru programa DN, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, već obratio veliki broj lokalnih samouprava, škola i predškolskih ustanova u vezi sa planiranjem realizacije programa, osećamo dužnost da, na ovaj način, obavestimo sve – da Prijatelji dece Srbije neće biti nosioci programa manifestacije u ovoj godini.

Podsećamo da smo pod različitim imenima naše organizacije DN organizovali od 1934. godine, a na predlog Prijatelja dece Srbije Dečija nedelja je 1987. godine uvršćena u Zakon o društvenoj brizi o deci. Od 2018. godine DN je deo Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom“, piše u saopštenju.

Dečija nedelja se obeležava svakog oktobra, i njena misija je sve ove decenije zaštita i promocija dečijih prava i unapređenje društvene brige o deci.

Prijatelji dece Srbije podsećaju da je republički program DN je imao preko 1000 direktnih učesnika godišnje, a broj učesnika na nacionalnom nivou, zahvaljujući velikom volonterskom trudu 37 lokalnih organizacija Prijatelja dece, koje lokalno prilagođavaju republički program, kao i svih njihovih partnera, merio se desetinama hiljada učesnika godišnje.

„Takođe obaveštavamo javnost da su Prijatelji dece Srbije u finalnoj fazi pripreme svojih tradicionalnih autorskih programa, koji će, bez obzira na ovogodišnji ishod rezultata Javnog poziva za podnošenje predloga programa aktivnosti za vreme trajanja Dečije nedelje u 2020. godini, biti izvedeni, a to su: Priznanje za dobročinstvo deci Maslačak, Priznanje Dobra igračka, Književna nagrada Neven, kao i program Dobrodošlice za đake prvake“, piše u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar