Foto: MitarArt / Alamy / Alamy / Profimedia

U vreme ogromnog skoka zaraženih koronavirusom javnost su zapanjile slike iz Saborne crkve kada su posle liturgije povodom smrti patrijarha Irineja vernici primili pričešće iz jedne kašike bez obzira na sva upozorenja i propisane epidemiološke mere. Sve to dodatno čudi kada se zna da je u beogradskim crkvama još početkom prošlog veka postojalo upustvo kako sveštenici da menjaju kašičice za pričest u vreme zaraznih bolesti i kada generalno primete da je neki vernik bolestan. O tome svedoči i knjiga, čiji se izvodi ovih dana dele društvenim mrežama.

Kako se može videti u nekoliko postova na društvenim mrežama, u pitanju je zbirka „Pitanja i odgovori iz pastirske prakse, crkvenog bogosluženja  i religijskog života“,  koju je priredio beogradski paroh Radovan Đ. Dimitrijević, izdata u Izdavačkoj knjižarnici Gece Kona 1929. godine.

Foto: Facebook/Sibin Grašić

Na stranicama knjige koje su podeljene na društvnim mrežama stoji upustvo za sveštenike kako da vrše pričešće u vreme kuge, tifusa ili difterije.

Savetuje se da nabave više kašičica za davanje pričešća i više ubrusa.

„Čim se pričesti lice sumnjivog zdravlja, odmah tu kašičicu spustiti u lonac ključale vode, naročito spremljene za to u oltaru i uzeti drugu kašičicu. Crkvenjak će uzimati kašičice iz ključale vode, brisati čistim ubrusom i davati svešteniku, a upotrebljene uzimati i tako naizmence. Po svršenom poslu kašičice savršeno oprati dezinfekcionim sredstvima“ objašnjava se u ovom priručniku.

Foto: Facebook/Sibin Grašić

Za ubruse se navodi da „svaki treba da iznosi oko metar u kvadratu, da se kašičice brišu najpre jednim, drugim, trećim uglom, pa četvrtim“, da bi se nakon toga uzeo novi ubrus.

„Određeno lice menjaće ubruse, zdrava lica brisaće jednim, a lica sumnjivog zdravlja drugim ubrusima“ ističe se i savetuje da se ubrusi korišteni kod lica sumnjivog zdravlja spale i bace u reku.

Priručnik iz 1929. godine. Evo šta piše za pričest u vreme epidemije.

Što ne može tako sad? ?

Posted by Sibin Grašić on Sunday, 22 November 2020

Sveštenicima se takođe savetuje da ukoliko su u mogućnosti pričeste najpre zdrave, pa bolesne vernike.

„Sveštenici pri pričešćivanju da obrate naročitu pažnju, da u dobro otvorena usta pričesnika sipaju samo sveto pričešće ne dodirujući kašičicom usta pričesnika“ dodaje se u ovim pravilima.

Da podsetimo, u subotu u direktnom prenosu liturgije iz Saborne crkve povodom smrti patrijarha Irineja moglo je da se vidi da je velika većina vernika pristala je da se pričesti iz iste kašičice. I ne samo to, nego su pričest primala i njihova maloletna deca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar