Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Države na južnoj zemljinoj polulopti, poput Australije gde je sada zima, beleže porast broja inficiranih koronavirusom. Postavlja se pitanje da li i u Srbiji, sa pojavom hladnijih dana, treba da se pripremimo na novi udarni talas kovida. Epidemiolozi u Srbiji na zimu očekuju porast inficiranih, jer hladan i suv vazduh olakšava prenošenje virusa. Uz to, stiže nam i sezona gripa.

„Oko toga smo se, valjda, svi složili – da u poznu jesen ili u ranu zimu, krajem decembra, početkom januara, kada je vreme gripa, postoji osnovan strah da ćemo imati dve epidemije zajedno i da će doći do preklapanja“, kaže za Nova.rs epidemiolog dr Zoran Radovanović odgovarajući na pitanje kakva nas zima očekuje kada je reč o koronavirusu.

Kako ističe, u bližoj budućnosti može da se desi da kada deca pođu u škole, a studenti na fakultete imamo povećanu učestalost oboljevanja.

„Kako sada stoje stvari – to ide talasasto i zavisi od preduzimanih mera. Ali, koliko pamtim svi smo se tu složili da je osnovana pretepostavka da ćemo oko Nove godine imati nešto veću učestalost inficiranja nego prethodnih meseci“, navodi dr Radovanović.

Ali, kaže – to je sve nagađanje.

„To je nepredvidivo. Ipak, iskustva sa drugim sličnim bolestima ukazuju nam na takvu mogućnost. Pogotovo i to što se dešava u Australiji, kada hladan i suv vazduh olakšavaju prenošenje virusa“, navodi dr Zoran Radovanović dodajući da se sve svodi na poštovanje mera prevencije.

I Krizni štab smatra da nam je izvesno preklapanje infekcija virusom gripa i korone, što je rečeno i u javnom obraćanju.

„Kada je reč o verovatnoći istovremene infekcije virusom gripa i koronavirusa – ona je vrlo izvesna. Znamo da se radi o dve respiratorne infekcije, znamo da im je sezona upravo zimski period kada se više grupišemo u zatvorenim prostorima“, kaže dr Darija Kisić Tepavčević.

Međutim, kako je rekla vidimo da infekcija nije jenjavala ni tokom letnjih meeci.

„Sezona gripa je od kraja oktobra, pa sve do marta, tako je bilo prošle godine. Ako posmatramo prethodne godine, najveće stope oboljevanja smo imali tokom februara, sećate se da smo i školski raspust produžili, što je značajno smanjilo učestalost obolevanja“, navodi dr Kisić Tepavčević.

Ona podseća da su najveći pikovi obolevanja od gripa od decembra, pa do februara, nekada i do marta.

„Jako je bitno da znamo da su opšte mere prevencije protiv korone, iste one koje važe i za virus gripa, s tim što  kod gripa imamo sreće što imamo vakcinaciju, kao meru koja nam značajno pomaže u prevenciji kod ovog virusa“, istakla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare