Foto: Instagram/ekostraza

Zbog pojačane proizvodnje struje pojedina akumulaciona jezera u Srbiji gotovo "nestaju", poput jezera Zaovine i Zavojskog.

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci isušenih jezera, a kao razlog korisnici navode pojačanu proizvodnju struje zbog „kolapsa u energetskom sistemu EPS-a“.

Korisnici navode da je nivo vode ispod istorijskog minimuma i da se tako pravi „devastacija životne sredine“.

„Gotovo sva akumulaciona jezera u Srbiji su na biološkom minimumu. Glavni uzrok toga nije energetska kriza, već to što su jezera ispražnjena najvećim delom letos, a struja je prodata. Inače, jezera su namenjena za domaću potrošnju u slučaju havarije kako bi svojim radom nadoknadila nedostatak struje dok se kvar ne otkloni. Ali mi ćemo sada tu struju koju je EPS izvezao i upropastio prirodu i letnju turističku sezonu, da plaćamo deset puta više“, napisao je jedan od korisnika.

Pre nešto više od mesec dana korisnici društvenih mreža već su tada upozoravali na isušivanje „bisera Stare planine“ – Zavojskog jezera kod Pirota.

Tada su korisnici naveli da hidroelektrana Pirot navodno ne poštuje dogovoreni režim rada i da tako ugrožava bezbednost građana.

Zavojsko jezero je veštačko jezero koje se nalazi 17 kilometara od Pirota na srednjem toku reke Visočice. Nastalo je 1963. godine kada je veliko klizište napravilo prirodnu branu koja je kasnije nadvišena izgradnjom veštačke brane.

Jezero je dužine 17 km, nаjveće izmerene dubine 70 metаrа i širine do 300 metаrа. Odlikuje se velikom čistoćom i prozirnošću vode. Ovo jezero je omiljeno izletište Piroćanaca i Nišlija.

Jezero Zaovine nalazi se na Tari na zapadu Srbije i nastalo je izgradnjom brane Lazići na reci Beli Rzav.

Brana Lazići je visoka 130 metara, a najveća dubina jezera je 80 metara.

Bonus video – Kako sačuvati Potpećko jezero: Najveći problem je naš nemar

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram